Linkuri accesibilitate

"Occidentul a pierdut lupta pentru Ucraina" (Ez)


Clasa politică de la Kiev a pierdut lupta pentru Occident

Un articol din Evenimentul zilei anunta ca Occidentul a pierdut lupta pentru Ucraina. De anul viitor, fosta republica sovietica va reintra in sfera de influenta a Moscovei, pentru ca cei doi candidati cu sanse sa intre in turul al doilea sunt deopotriva pro-rusi. Actualul presedinte Viktor Iuscenko, in care Occidentul a investit multe sperante, se situeaza in sondaje la procente foarte mici. In cadrul unui congres al intelectualilor, dela Odessa, el si-a reafirmat totusi obiectivele: aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana si la NATO. Numai ca, se arata in Evenimentul zilei, Statele Unite par sa fi abandonat Ucraina in schimbul sprijinului rus in razboiul din Afganistan.

Un comentariu din Cotidianul, semnat de Adrian Paul Iliescu, critica nervos rusofobia care ar fi fost artificial redesteptata in Romania. Cel care ar alimenta-o ar fi chiar presedintele Traian Basescu, dar nu doar el, intrucat cei care scriu pe fatadele blocurilor din Bucuresti “Basarabia, pamant romanesc” sunt, il citam pe autor, niste dezaxati. “Ce va fi fost candva nu mai conteaza. Si asa cum nu le permitem maghiarilor sa strige Ardealul, pamant unguresc, nici noi nu avem dreptul sa revendicam Basarabia” – sustine Adrian Paul Iliescu. Comentariul sau exalta Rusia ca partener economic de inegalabila importanta pentru Romania.

Secretarul adjunct al Comisiei pentru democratie si Drept din cadrul Consiliului Europei, Thomas Markert, este citat in Gardianul cu solutia propusa pentru rezolvarea situatiei din Transnistria: autonomie clara in cadrul statului moldovean. In acelasi grupaj, informatii la zi despre demisiile din partidul Comunistilor: 20 de deputati de la Cahul si inca 16 filiale din Nisporeni care se alatura Partidului Democrat.
XS
SM
MD
LG