Linkuri accesibilitate

24.12.99 - Chișinău: Vladimir Țurcanu ministru de interne și prioritățile sale


Vlad Țurcanu
Vlad Țurcanu

Potrivit serviciului de presă al ministerului de resort, de la începutul anului şi pînă în prezent au fost înregistrate peste 42 200 de infracţiuni, cu aproape 9% mai mult faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

24 decembrie 1999

Actualitatea în R. Moldova.

Prioritățile lui Vladimir Ţurcanu ca ministru de interne.

Dan Ionescu: Noul ministru de interne Vladimir Ţurcanu preia de la predecesorii săi o situaţie deosebit de grea în special în domeniul crimei organizate şi al corupţiei. Mai multe de la Andrei Porubin:


După 3 ani de activitate în calitate de ministru adjunct-prim, Vladimir Ţurcanu a susţinut luni primul său brfing în calitate de Ministru al Afacerilor Interne. El a declarat că ministerul pe care îl conduce este gata să facă faţă tuturor sarcinilor ce-i stau înainte. Potrivit lui Ţurcanu, ministerul nu-şi va modifica principalele obiective rămînînd consecvent în menţinerea ordinii publice, combaterea criminalităţii, depolitizarea organelor de poliţie. Schimbările ce vor interveni vor fi de ordin tactic, astfel încît organele de interne să devină mai flexibile, să reacţioneze rapid şi adecvat la schimbările din structura criminalităţii şi la situaţia criminogenă.

Solicitat de postul nostru de radio, ministrul Vladimir Ţurcanu a definit principalele probleme care se vor afla în atenţia organelor poliţiei. „O problemă foarte şi foarte serioasă care există astăzi şi în comunele şi satele noastre, şi în municipiu şi orăşele este vorba de tîlhării cu folosirea măştilor, cu folosirea armelor. Practic, în fiecare zi se întîmplă aşa ceva în ţara noastră şi asta-i fără doar şi poate rezultatul crimei organizate. A doua e problema omorurilor la comandă, o problemă foarte serioasă, ăsta-i iarăşi un fenomen legat nemijlocit cu crima organizată, este problema corupţiei, ceea ce-i legat cu privatizarea acţiilor în domeniul energetic şi aprovizionarea cu gaz a Republicii, problema contrabandei. Şi iată reieşind din aceea că anume aceste aspecte, aceste genuri de criminalitate astăzi ne frămîntă cel mai mult clar că vor fi unele remanieri şi în componenţa Departamentului de Combatere a Crimei Organizate şi a Corupţiei”.

În ce priveşte combaterea crimei organizate şi a corupţiei, Vladimir Ţurcanu a subliniat că aceasta ar trebui să fie o sarcină comună a tuturor ministerelor şi departamentelor interesate, direcţiile strategice în această activitate fiind determinate de un program naţional aprobat de Guvern în noiembrie curent pentru următorii trei ani. Potrivit lui Ţurcanu, fenomenul de contrabandă a luat amploare ca rezultat al accesibilităţii sporite la punctele de trecere din Republică. În scopul contracarării contrabandei, va fi creat un serviciu special de analiză, similar celui de profilaxie a narcomaniei şi traficului de droguri constituit acum o lună. Va fi revăzut calitativ regulamentul cu privire la intrarea şi şederea în ţară. La vama Leuşeni, iar mai apoi şi la punctul de trecere de la aeroportul Chişinău va fi aplicat aşa-zisul sistem de control D care prevede pe de o parte facilitarea trecerii legale a frontierei Republicii precum şi formarea unei baze de date computerizate despre persoanele şi vehiculele care intră şi care părăsesc Republica.

Imigrarea ilegală în ţară a unor persoane neidentificate de alte etnii, spune Ţurcanu, implică participarea acestora la săvîrşirea unor infracţiuni grave precum omorurile la comandă, tranzitul de droguri. În urma unui control recent, poliţia din capitală a depistat 120 de cazuri de dare în chirie a apartamentelor unor persoane străine aflate la Chişinău fără înregistrarea respectivă. Vladimir Ţurcanu spune că de rînd cu tîlhăriile comise cu aplicarea armelor de foc, infracţiuni ce au sporit în anul curent, omorurile la comandă devin una din principalele probleme ale organelor de interne. Doar în Chişinău, în anul curent au fost înregistrate zece asemenea cazuri, fiind descoperite doar trei. Ultimul omor la comandă a fost comis chiar în dimineaţa zilei de luni cînd în propriul său birou a fost împuşcat conducătorul firmei Oferta.

Întrebat despre implicarea angajaţilor poliţiei în activităţi de protecţionism, Ţurcanu nu a negat existenţa unor astfel de cazuri, aducînd drept exemplu depistarea unui bordel care se află sub protecţia unui poliţist şofer şi a soţiei acestuia. Vom adăuga că potrivit serviciului de presă al ministerului de resort, de la începutul anului şi pînă în prezent în Republică au fost înregistrate peste 42 200 de infracţiuni, ceea ce constituie o sporire cu aproape 9% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. 32% din totalul de infracţiuni au fost înregistrate în capitală.

De la Chişinău, Andrei Porubin, pentru Radio Europa Liberă.

Dan Ionescu: Referitor la crima la comandă de astăzi, ea s-a produs în cursul dimineţii în plin centrul Chişinăului. Victima, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta, a fost împuşcat în cap în biroul său de către un necunoscut.
XS
SM
MD
LG