Linkuri accesibilitate

Lista cabinetului Boc II - primită cu dezamăgire


Nemulţumirea este legată de păstrarea în guvern a cîtorva baroni PDL

Implinirea a 20 de ani de la izbucnirea revolutiei la Bucuresti, soldata cu caderea in 22 decembrie 1989 a lui Nicolae Ceausescu, nu face explicit prima pagina a presei centrale de astazi. Un singur comentariu – in Adevarul, sub semnatura lui Ovidiu Nahoi, si cateva documentare pe aceasta tema, cel mai consistent – in Romania libera, focalizand pe stadiul cercetarii judiciare privind vinovatii revolutiei din 89. Ovidiu Nahoi onoreaza data simbolica de 21 decembrie prin constatarea ca, desi Ceausescu a fost executat, ceausismul e inca prezent in societatea romaneasca, pentru ca nu a fost asumat si disecat cum se cuvenea dupa iesirea din comunism.

Lista noului cabinet de coalitie, condus de Emil Boc, e mult mai comentata azi si, trebuie spus, este primita cu dezamagire. Dupa ce saptamana trecuta s-a reprosat chiar desemnarea lui Emil Boc la conducerea unui nou executiv, astazi nemultumirea e legata de pastrarea in guvern a catorva “baroni” din Partidul Democrat Liberal. In editorialul lui Dan Cristian Turturica, din Romania libera, sunt pomeniti Elena Udrea, Radu Berceanu si Adrian Videanu. Cea dintai - cu o noua misiune, nu la turism ci la Dezvoltare Regionala, adica, citam, “una dintre cele mai complexe si mai banoase (ca fonduri) misiuni guvernamentale”. Editorialistul Romaniei libere vede o greseala de proportii si in cooptarea Uniunii Democrate a Maghiarilor in guvern si, mai ales, incredintarea Ministerului Culturii unui udemerist, care, cu siguranta, va cere autonomie culturala pentru maghiarii din Romania – o veche problema delicata si cu potential de tensiuni politice si sociale. Singurele nominalizari considerate la locul lor: Daniel Funeriu, probabil primul olimpic international al Romaniei chemat acum la Ministerul Educatiei, si respectiv Teodor Baconschi la Externe.

In Evenimentul zilei, Calin Hera isi formuleaza ingrijorarile in legatura cu repunerea pe tapet a unui dosar controversat – exploatarea aurului de la Rosia Montana. AdrianVideanu, nominalizat la ministerul de resort, a anuntat ca aceasta investitie figureaza in programul de guvernare, ceea ce inseamna ca se intentioneaza demararea mineritului pe baza de cianuri, impotriva caruia de ani de zile protesteaza atat societatea civila cat si forurile stiintifice din Romania.
In acelasi cotidian, Mircea Mihaies scrie azi: “Ma nelinisteste prezenta pe lista guvernului a mult prea multor baroni PDL. Iar faptul ca unul diuntre ei ne-a anuntat deja ca e foarte interesat de aurul Rosiei Montana nu e de bun augur”.
XS
SM
MD
LG