Linkuri accesibilitate

2009 - un an fast în opinia scriitorului Vladimir Beşleagă


Vladimir Besleagă
Vladimir Besleagă

La fel ca 1359, 1859, 1989

Iulian Ciocan: D-le Beşleagă, cum a fost anul 2009 pentru dv-ă? Ce aţi reţinut din acest an tumultos 2009?

Vladimir Beşleagă: Cifra 9 este una care ne aduce ceva bun. E o cifră fastă. Dacă ne gîndim cînd a fost fondată Ţara Moldovei, e 1359. Vine un alt an care conţine cifra 9 – 1859, unirea Principatelor. Dar 1989 iar e o cifră fastă pentru noi.

Iulian Ciocan: Să înţelegem că şi anul 2009 a fost unul fast pentru Republica Moldova?

Vladimir Beşleagă: A fost un an fast, un an exploziv, un an de lupte politice şi sociale, de manifestări active ale populaţiei şi s-a schimbat faţa politică a Republicii Moldova.

Iulian Ciocan: Dar acest an 2009, care a schimbat oarecum clasa politică din RM, îi va ajuta şi pe oamenii simpli să trăiască mai bine? Le creează nişte perspective?

Vladimir Beşleagă: Aici lucrurile sînt mult mai complicate. Acest an, pe de o parte, s-a dovedit a fi fast, de schimbare, pe de altă parte, a coincis cu criza economică şi financiară care vine să diminueze şi să complice schimbările care urmau să fie făcute după 8 ani de guvernare autoritară comunistă. Asta este dificultatea cea mare. Dar aşa ne este destinul. Noi nu am fost în stare să milităm sau să ajungem la această schimbare într-o perioadă mai fastă din p.d.v. economic. Şi totuşi eu cred că e un an fast în multe privinţe. Nu numai că el a adus schimbarea clasei politice. După mine, s-a produs un fel de delimitare sau de clarificare a forţelor politice. Dacă înainte erau 20-30 de formaţiuni politice, pînă la urmă, în turul doi de scrutin parlamentar au rămas cîteva partide. Asta înseamnă o clarificare a poziţiei şi a orientării populaţiei care prin partide îşi exprimă voinţa ei. Şi asta este din punct de vedere politic şi social un pas înainte.

Dar aici chestia este iarăşi complicată, pentru că se face polarizarea şi se produce în interiorul electoratului un fel de scindare care are o explicaţie veche. Numai că acum a avut loc clarificarea categorică, evidentă. Şi cînd mă gîndeam eu ce este acest an, m-am dus cu gîndul la anul 2001. Cînd a venit Partidul Comuniştilor la guvernare, el a început să distrugă tot ce se făcuse în anii precedenţi. Bunăoară, au anulat judeţele. Acum, cînd s-a schimbat vectorul, această nouă clasă politică va trebui să restabilească ceea ce a fost distrus acum 8 ani.

De aceea, la întrebarea dumitale, aceea dacă schimbarea va aduce ceva oamenilor simpli, o să zic că e foarte problematic. Mai ales că, aşa cum ştim, bugetul care a fost adoptat e unul de austeritate şi numai cu finanţare din exterior se va putea răzbi în anul viitor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG