Linkuri accesibilitate

Răceala contagioasă degajată de o plenară a Partidului Comuniştilor


Natalia Florea

"Jurnal săptămînal" semnat de ziarista Natalia Florea

Luni

M-am trezit lipsită de forţe, probabil din cauza răcelii. Aceasta îmi aminteşte de cele două ore de aşteptare în frig de săptămâna trecută. Ce-am aşteptat? Nu microbuzul şi nici alt transport….ci rezultatul plenarei Partidului Comuniştilor. În drum spre birou, îmi spun că această săptămână ar trebui să fie mai liniştită decât precedentele, dar n-a fost să fie. Ştirile nu se opresc- gripa şi frigul fac victime, adjunctul de la SIS rămâne şomer, un funcţionar al Primăriei riscă să fie şi el demis. Un alt gând mă frământă. Pe cine invităm la emisiunile de la Jurnal TV. Dar o rezolv şi pe asta. Îmi fac un ceai ca să mă încălzesc. N-am reuşit să-l savurez fierbinte, pentru că îi văd pe colegii de la tv cum se agită. O altă tragedie, un bărbat s-a împuşcat lângă Ministerul Apărării. După ce am scris o ştire, mă sună o prietenă de la Bucureşti. Nu am auzit-o de ceva timp. Îmi dă o noutate bună, vine de sărbători acasă. Spre seară, un pic obosită, ies din birou. Urmez acelaşi traseu, bulevardul Ştefan cel Mare până la Bănulescu Bodoni ca să iau un microbus spre casă. Mai vorbesc cu părinţii, beau în sfârşit ceaiul fierbinte mult aşteptat.

Marţi

Şi agenda de azi e una încărcată. Doi consilieri comunişti anunţă că părăsesc fracţiunea din Consiliul Municipal Chişinău. Preţ de două, l-am convins pe unul dintre ei să accepte invitaţia de a participa la una din emisiunile de la JurnalTv. Acceptă. După o pauză de câteva zile, comuniştii anunţă că susţin o conferinţă de presă. Nici nu mă îndoiam că cel care va veni în faţa presei este Grigore Petrenco. Doar el poate vorbi cu “dovezi” despre organizaţiile extremiste care potrivit lui, activează în R.Moldova cu acordul tacit al actualei guvernări. Doar că dezamăgirea a fost mare.Am avut un déjà vu – acelaşi mesaj din campania electorală, care pentru PCRM continuă. În ultimele zile cu ninsori ajungem cu greu pe la conferinţe. Ambuteiaje, nervi, circulaţie dificilă, mai multe accidente. După amiază, scriu şi despre vizita premierului Filat la Bruxelles. Cu câteva minute înainte de emisunea la care îl aşteptam pe fostul comunist, acesta se răzgândeşte şi nu vine. Seara târziu ies din birou cu un gust amar.

Miercuri

Mă trezesc mai târziu. Merg direct la Parlament. Acolo mă anunţă un coleg că alţi 7 aleşi locali comunişti de la Soroca părăsesc partidul. Mai târziu aflu că fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc este cercetat penal, la fel ca şi fostul comisar al Chişinăului, Vladimir Botnari. Nici această şedinţă a Legislativului nu se trece fără scandal. Replici dure între comunistul Petrenco şi premierul Filat. Deputaţii votează bugetul de stat în lectură finală, comuniştii ca o “opoziţie veritabilă”, nu votează şi părăsesc sala. Coaliţia majoritară a anulat şi restricţiile pentru funcţionarii publici de a deţine dublă cetăţenie. După o jumătate de zi în Parlament, ajung la birou. Citesc despre idea strălucită a lui Smirnov de a impune regim de vize, despre duelul din AMN, despre furturi, contrabandă, incendii. Seara ajung şi la gala premiilor CIJ pentru cei mai buni jurnalişti ai anului. Mă bucur pentru colegii mei care au fost premiaţi. Revăd multă lume bună. Schimb şi câteva vorbe cu şeful meu, Val Butnaru, nu de alta dar în timpul zilei, nu mai reuşim.

Joi

M-am trezit binedispusă. Simt miros de sărbătoare şi de brad. E ajun de Crăciun. Nu prea am chef de lucru. Visez cu ochii deschişi la o mică vacanţă de sărbători. Visul se spulberă, când îmi aduc aminte că azi e o nouă zi de muncă. Azi trebuie să merg la Guvern. Drumul e anevoios din cauza zăpezii care se topeşte, iar geanta în care port laptop-ul e grea. La Guvern, noi remanieri de cadre şi multe chestiuni pe ordinea de zi. Pe la prânz aflu că preşedintele interimar a decorat mai mulţi colegi de breaslă cu „Ordinul Republicii”. Această noutate a generat polemici. Ajung la birou după amiază, unde colegii mă aşteaptă să începem tradiţionala oră a bancurilor, ca să mai degajăm atmosfera. Spre seară încă o noutate. Un post tv procomunist ar putea rămâne fără sediu şi evident... conducerea postului dă vina pe actuala conducere. Am primit multe urări de bine în ajun de Crăciun. În drum spre casă, oraşul părea mai viu, muzica de lângă bradul central se auzea de departe. Zâmbete de copii fericiţi cu cadouri de la părinţii cu căciuliţe de Moş Crăciun.

Vineri

Mă trezesc cu urarea „Crăciun Fericit”. Nu e zi de muncă, dar nu m-am putut abţine să nu pornesc calculatorul şi să văd ce noutăţi mai sunt. Acasă ultimele pregătiri. Urmărind site-urile de ştiri, zic în sinea mea „a fost un an greu, dar cine ştie cum va fi cel care ne bate la uşă?”. Mă gândesc şi la faptul că sâmbăta e zi de muncă, aşa că trebuie să mă bucur alături de cei dragi de feeria Crăciunului. Am început să scriu sms-uri rudelor, prietenilor şi colegilor. Le doresc tuturor numai gânduri frumoase, realizări şi căldură în suflet.

Nascută la 5 august 1983 in oraselul Durlesti, Natalia Florea a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, specialitatea Jurnalism. A activat în calitate de reporter la publicaţia “Flux” şi la agenţia de ştiri “Reporter.md”. Din luna aprilie a acestui an, activează în calitate de editor la portalul jurnal.md.

Pe aceeași temă

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG