Linkuri accesibilitate

Bilanţuri patetice


Noua putere urmează încă să demonstreze că e în stare să pună constant în practică ideile frumoase.

Printre cei care la sfîrşit de an îi bombardează pe simplii muritori cu bilanţuri se numără mereu partidele şi politicienii. Iar vocile partidelor şi politicienilor care fac bilanţuri sînt parcă mai puternice şi mai ritoase decît glasurile vedetelor şi oamenilor de cultură.

Deunăzi ziarul Comunistul a scris că anul 2009 a transformat Moldova într-o ţară “străină oamenilor care locuiesc aici”. De vină e “schimbarea puterii politice, care n-a adus binele în ţară, ci doar a instaurat haosul şi un dezechilibru evident în toate domeniile vieţii”. Iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, declară că n-a mai existat o perioadă mai grea în “istoria independenţei noastre”, perioadă în care “forţele reacţiunii au reuşit să treacă peste alegerea poporului şi să îndrepte necruţător dezvoltarea ţării săre prăpastie şi catastrofă…”

Cu adevărat, citeşti şi ţi se ridică părul măciucă. Mesajul ritos asta probabil şi doreşte: să te chirceşti de spaimă, să te pătrunzi de pericolul pe care îl reprezintă “forţele reacţiunii”. Nu e clar, ce-i drept, cum aceste forţe “ostile” au reuşit să treacă peste alegerea poporului, dacă poporul însuşi a optat pentru ele la alegeri?

Aud, pe de altă parte, vocile euforizate ale reprezentanţilor şi simpatizanţilor noii puteri care susţin că anul 2009 e unul izbăvitor, un an de cotitură, care a schimbat un regim autoritar cu unul democratic, un an care ne deschide porţile Europei. Chiar dacă ar fi aşa, euforia mi se pare prematură.

Noua putere urmează încă să demonstreze că e în stare să pună constant în practică ideile frumoase. Au mai fost şi alţi ani “izbăvitori” în istoria recentă a Moldovei care însă nu ne-au scăpat de mocirla tranziţiei. La fel de neomogenă, liberală şi pro-europeană părea acum un deceniu şi Aianţa pentru Democraţie şi Reforme care n-a reuşit mare lucru.

Am impresia că doar atunci cînd schimbarea puterii nu va mai fi văzută aici ca o mini-apocalipsă sau, dimpotrivă, ca o mană cerească, doar atunci cînd bilanţurile anilor nu vor mai conţine atîta patetism şi încrîncenare, vom trăi într-o ţară în care ne vom simţi cu adevărat bine.
XS
SM
MD
LG