Linkuri accesibilitate

Anul în care a triumfat populismul (Ziua)


Necrolog (Adevărul) pentru "Cotidianul"

Cele 500 de milioane de euro cheltuite lunar de Oleg Voronin revin astazi in paginile ziarului Gardianul. Articolul reia stirea cu detalii, citand ziarul Timpul, de la Chisinau, prin intermediul agentiei Romanian Global News.

Altminteri, comentariile zilei se opresc in cele mai multe multe cazuri la impinirea a 20 de ani de la caderea lui Nicolae Ceausescu. In Adevarul, George Radulescu este singurul care, in mod explicit, gaseste ca nu a fost degeaba. Faptul ca se calatoreste liber, ca libertatea de expresie este asigurata, ca se gasesc de toate in toate magazinele si ca se poate intra in biserici fara teama, nu e putin lucru – spune jurnalistul. In schimb, continua el, “am ramas cu mentalitatea de asistati (sa ne dea statul!), ne-am inrait din cauza ca vrem mai mult decat meritam si le-am permis impostorilor sa-i marginalizeze pe cei competenti”. George Radulescu ramane totusi convins ca, “schimbarea nu poate pleca decat de jos, de la noi”. In opinia sa, proiectul de tara al Romaniei pe urmatorii 20 de ani ar trebui sa fie, citam, “sa fim corecti unii fata de altii, inclusiv fata de noi insine”.

In Romania libera, Nicolae Prelipceanu isi aminteste de teribilele manipulari din zilele revolutiei din decembrie 89. El crede ca revolutia propriu zisa a fost intrerupta de o lovitura de stat si urmata de un scurt razboi civil. In ultimele doua etape s-a remarcat Ion Iliescu, acest aparatcik cvasinecunoscut, din care, citam, “Europa libera facuse o figura publica”.

La 20 de ani de la caderea comunismului, Dan Pavel ajunge la concluzia ca democratia e pe cale de a se degradeze iremediabil in Romania. Comentariul sau din Ziua face din anul 2009 un an nefast, de triumf al populismului, iar dezvoltarea cea mai periculoasa ar putea fi in 2010 modificarea constitutiei, in sensul trecerii la un parlament unicameral.

In sfarsit, si un necrolog, la moartea unui ziar foarte cunoscut: Cotidianul. Citam din articolul lui Grigore Cartianu, de la Adevarul: “Istoria va retine atat: Cotidianul a fost fondat in 1991 de Ion Ratiu si inchis in 2009, cu Sorin Ovidiu Vantu patron si Cornel Nistorescu director. Din pacate, n-a murit ca un ziar, ci ca o foaie de propaganda. Exact asa cum nu si-ar fi dorit Ion Ratiu”.
XS
SM
MD
LG