Linkuri accesibilitate

2009 - "anul decesului politic al lui Iurie Roşca", crede Oleg Krasnov


"Regimul lui Voronin a fost un fel de junta latino-americana in varianta soft, puternic corupta"

Oleg Krasnov: Daca ar fi sa facem un bilant al anului politic, as evidentia trei evenimente. Primul ar fi unul mai putin strident dar destul de important la parerea mea – este vorba despre decesul politic al lui Iurie Rosca care s-a produs in timpul alegerilor. Ulterior cind rivalii politici din parlament au refuzat sa dea unii altora voturile in cadrul alegerilor prezidentiale eu am avut sezatia ca deaspura lor bintuia naluca lui Iurie Rosca exact ca si umbra tatalui lui Hamlet. Or aceasta sanctionare mortala inspira optimism, deoarece sintem in drept sa credem ca astfel s-a incheiat perioada lipsei totale de responsabilitate in fata alegatorilor. Adica exemplul sanctionarii lui Iurie Rosca dovedeste ca rabdarea alegatorilor sfidati sau inselati are totusi limite.

Vasile Botnaru: Si sperati ca acest stil nu-si va mai avea locul in politica moldoveneasca

Oleg Krasnov: Da eu sper foarte mult.

Vasile Botnaru: Celelalte doua evenimente.

Oleg Krasnov: La fel nu sunt poate evenimente rasunatoare dar importante la parerea mea. M-as referi la faptul ca partidul lui Filat a incercat, fie si timid, sa desfasoare propaganda electorala in mediul alegatorilor vorbitori de limba rusa. In societate exista suficienti alegatori de limba rusa care au convingeri de dreapta, dar ei nu sint reprezentati in partidele politice din cauza imperfectiunii sistemului politic de la noi. Iar cel de-al treilea eveniment este esecul PCRM in timpul alegerilor parlamentare. L-am pus pe pozitia a treia fiindca nu am vrut sa il supraapreciez. Discutiile despre sfirsitul regimului comunist imi trezesc zimbetul.

Vasile Botnaru: Asta pentru ca ar fi exagerate, cum spunea Mark Twain?

Oleg Krasnov: Regimul comunist si-a dat obstescul sfirsti prin anii 80. Iar regimul lui Voronin este un fel de junta latino-americana in varianta soft, puternic corupta. Adica un fel de Noriega. Or comunismul pentru ei nu a fost altceva decit o vitrina. La o adica toate partidele de la noi nu prea se intilnesc cu denumirile si conceptiile declarate.

Vasile Botnaru: Si totusi, Vladimir Voronin spune ca va reveni la putere. Cum credeti, anul 2009 este anul pierderii sale definitive sau e anul ratacirii temporare?

Oleg Krasnov: Cred ca el va fi prezent in politica dar nu cred in reformarea Partidului comunistilor la fel cum nu imi pot imagina iesirea lui Voronin din PCRM. Asta pentru ca eu pun semn de egalitate intre Voronin si PCRM.

Vasile Botnaru: daca ar fi sa ii dati o nota generala anului 2009, cu toate cite au fost, e o nota pozitiva sau negativa?

Oleg Krasnov: Eu as zice ca este anul care inspira incredere. A da o nota pozitiva este prematur. Asta pentru ca s-ar putea sa treaca o haba de vreme si sa ne convingem ca nimic important nu s-a produs si oamenii au ramas la fel. Dar sperante exista, fara indoiala. Trebuie sa incepem cu noi insine, sa omorim balaurii in noi. Si nu trebuie sa ne facerm iluzii desarte in privinta lozincii care anunta ca mergem in Uniunea Europeana. Pentru ca nu e altceva decit o lozinca electorala. Or Uniunea Europeana nu va avea nevoie de noi inca 20 de ani daca nu cumva 40. Dea Domnul sa ne ajute cu te miri ce. Dara trebuie sa contam doar pe fortele si capacitatile proprii. Alte varinate nu exista.
XS
SM
MD
LG