Linkuri accesibilitate

"Am trăit cîteva vieți într-un singur an"


Experți și oameni politici răspund la întrebările redactorilor Europei Libere în emisiunea "Punct și de la capăt" a lui Vasile Botnaru.

Doamnelor si Domnilor, bine v-am găsit. La microfon e Vasile Botnaru, autorul si prezentatorul emisiunii duminicale Punct si de la capat.

Intrucit anul nou 2010 este abia la inceput si nu s-a impus deocamdata cu evenimente de rezonanta, astazi ne vom ocupa in continuare de trecerea in revista a anului 2009. Anul pe care mai multi lideri de opinie il declara unul de cotitura, de natura sa reabiliteze actul de guvernare. In timp ce alti lideri continua sa ne convinga cu inversunare ca anul abia incheiat a fost unul in care “ne-am apropiat de prapastie si exista un singur partid care poate salva Moldova” – suna cumva cunoscut, nu-i asa? In fine. O sa le oferim cuvintul unor experti si politicieni pe care Europa Libera i-a intrebat “Care au fost evenimentele cele mai importante ale anului 2009?” Analistul Igor Botan considera ca anul 2009 va migra in acest an cu tot cu restantele nerezolvate.

Igor Boțan
Igor Botan
: Anul 2009 a fost marcat de o profunda criza politica si cred ca inceputul acestei crizei il putem data cu 14 ianuarie, cind procurorul general si vice-ministrul Afacerilor Interne s-au produs in calitate de show-meni acuzind un lider politic de tentativa de omor a unui alt lider politic. Acest eveniment a dat tonalitatea vietii politice si am vazut ca liderii partidelor liberale dupa acest eveniment au declarat transant ca in niciun caz nu vor face niciun fel de afacere politica cu Partidul Comunistilor. Lucru care s-a intamplat dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Mai mult decit atit, antagonizarea opozitiei de catre PCRM a avut drept efect izbucnirea din 7 aprilie, care a fost o revolta a tinerilor care asteptau schimbarile. Un alt eveniment a fost declararea de catre seful statului a alegerilor anticipate din 29 iulie drept un pleibiscit dupa care lucrurile ar fi trebuit sa se aseze in Republica Moldova. Intr-adevar, dupa alegerile din 29 iulie lucrurile s-au asezat, insa nu tocmai asa cum si-a dorit presedintele Voronin. Alianta pentru Integrare Europeana, instituita la 8 august nu a fost luata in serios de PCRM, care a sperat ca la un moment dat aceasta Alianta se va dizolva iar PCRM va deveni invingator, in sensul ca va putea contribui la dizolvarea acesteia si formarea unei coalitii de centru-stinga. Lucru care nu s-a intamplat. Drept raspuns la rezistenta acestei Aliantei, PCRM a blocat alegerea sefului statului de doua ori si conflictul politic din anul 2009 a fost astfel transferat pentru anul 2010.

Deputatul Veaceslav Ionita, cu care a stat devorba Vitalie Enache, este de parere ca 2009 a fost un bun catalizator pentru revizuirea setului de instrumente pe care le folosesc autoritatile ca sa tina in stare de functionare motoarele economiei.
Veaceslav Ioniță


Veaceslav Ionita: Cred ca noi am tras linia la aproape 20 de ani de bilbaiala si putem spune ca Republica Moldova a luat o directie corecta. Ani de zile nu vroiam sa intru in politica pentru ca credeam ca unde sunt fac lucruri bune si anul acesta, in special dupa evenimentele din 7 aprilie, am avut o retinere pentru participarea mea electorala, insa, am considerat ca daca nu ma implic... voi ramine un ticalos daca nu ma implic.

Vitalie Enache: Colegii dvs din AIE repeta ca va revenit o mostenire grea din partea guvernarii comuniste.

Veaceslav Ionita: Mie imi place foarte mult proverbul “Ochii sperie, mainile bucura”. Ultima data am vorbit despre mostenirea lasata de PCRM in luna septembrie: am vorbit, am facut o constatare, si gata. In plus, daca nu ar fi fost criza in tara nu am fi venit noi la guvernare. Datorita crizei, societatea a spus: trebuie sa vina ei. De aceea stau clam, colegii mei sunt foarte calmi. Stim ca situatia este dramatica, dar pentru noi aceasta este o provocare si consideram ca este sansa ca ceva poate fi facut.

Iata cum descrie anul care a trecut deputatul comunist Igor Dodon, cu care a stat de vorba Valentina Ursu.

Igor Dodon: Un an extrem de dificil, criza economica a fost amplificata de criza politica, doua scrutine electorale. Pentru societate, pentru agentii economici - incertitudine totala. Pacat ca anul 2009 se finalizeaza la fel, intr-o incertitudine totala.

Valentina Ursu: Cine poarta vina ?


Igor Dodon: Cred ca toti, si cei care au contestat scrutinul din aprilie, ceea ce a si dus la evenimentele dramatice din 7 aprilie si mai tarziu, dupa 29 iulie, iarasi nu a putut fi gasit un consens. Vina este a tuturor politicienilor.

Valentina Ursu: Cum s-ar explica faptul ca au esuat doau tentative ale deputatilor PCRM sa faca doua coalitii, ma refer la PCRM-AMN si PCRM-PD ?

Vladimir Voronin și Igor Dodon în august 2009
Igor Dodon
: As califica-o ca lipsa maturitatii. In orisicare tara care are traditii democratice, politicienii dupa ce se finalizeaza campania electorala, stopeaza acuzatiile reciproce, se aseaza la masa de tratative si incearca sa faca o coalitie in interesul tarii.

Valentina Ursu: Bine, dar ati gasit raspunsul la intrebarea: De ce un esec din partea PCRM?

Igor Dodon
: Nu trebuie de dat vina pe Partidul Comunistilor in acest caz, nu doar pe PCRM, vina o poarta toti.

Valentina Ursu: Ce parere aveti despre AIE si in general, cum se guverneaza tara?

Igor Dodon: Daca e sa vorbim pe fonul asteptarilor si ceea ce s-a intamplat pe parcursul ultimilor 3 luni, eu consider ca o buna parte a societatatii este dezamagita, cred ca oamenii se asteptau la mai multe. Foarte multe declaratii populiste, reforme cu impact social negativ, si multe din ele vor continua. Tensiuni majore in cadrul AIE, pentru anul viitor cred ca va avea multe de infruntat.

Valentina Ursu: Dar ce mostenire a lasat PCRM Aliantei ?


Igor Dodon: Daca e sa facem diferenta in ce am primit si ce am lasat, am lasat de zece ori mai mult decit am primit.

Valentina Ursu: Dar cum credeti, ce ati lasat?


Igor Dodon: Foarte multe, rezerve valutare de 1 miliard 300 milioane pe fonul la 200 milioane in 2001, lipsa datoriilor la salarii, un sold in conturi de 1,3 miliarde de lei la situatia 1 septembrie, etc.

Valentina Ursu: Dar un buget gaurit ?

Igor Dodon: Un buget gaurit... in fiecare an au fost probleme insa s-au gasit solutii.

Valentina Ursu: In 2009 a avut loc si aceasta scindare, iata ca citiva colegi de ai dvs au parasit PCRM. E o pierdere ?

Igor Dodon: Nu cred ca e o pierdere majora pentru PCRM, poate doar la capitolul imagine. Pentru fractiune, pentru echipa nu au plecat persoanele cu cea mai buna imagine.

Valentina Ursu: Dar de ce le-ati tinut pina acum?

Igor Dodon: Nu sunt membru de partid, nu pot sa ma expun.

Valentina Ursu: Este adevarat ca veti deveni?


Igor Dodon: Inca nu am luat aceasta decizie.

Expertul Valeriu Prohnitchi, pe care l-a intervievat Paul Hodorogea, considera ca Republica Moldova a depasit o faza extrem de dificila, dar depinde de autoritati daca va fi in stare sa evite noi turbulente politice si economice.
Valeriu Prohnițchi


Valeriu Prohnitchi: Anul economic 2009 a fost unul de calamitati pentru Republica Moldova. Evident ca criza economica mondiala are o parte din vina, dar ceea ce s-a intamplat in interiorul tarii, la fel a fost extrem de important, ma refer la violenta politica care a speriat si mai mult investitorii care au fost stresati de colapsol pietelor externe. Consumatorii erau speriati de reducerea veniturilor, de reducerea remitentelor. Ceea ce s-a intamplat in anul politic 2009 evident ca a afecta si anul economic 2009. Din punct de vedere al productiei, economia moldoveneasca a fost aruncata cu vreo 3-4 ani in urma, investitiile au scazut cu aproape 50 la suta, o rata de scadere cu care eram obisnuiti la inceputul anilor 90 si pe care nu am vazut-o demult in statistici. Moldova a fost victima unor crize suprapuse, criza financiara externa, a fost criza politica interna, dar este si efectul acestei crize de subdezvoltare constanta prin care a trecut Republica Moldova. Daca ar fi sa formulez foarte succint care este lectia anului 2009, ar fi urmatoarea: anul 2009 a demonstrat ca cresterea si moderinzarea economica a Republicii Moldova a fost de fapt una foarte fragila si iluzorie.

Paul Hodorogea: Revolta din aprilie a fost un eveniment important pentru Republica Moldova ?


Valeriu Prohnitchi: Importanta acestor fenomene nu poate fi demonstrata statistic pentru ca s-au intamplat o singura data. Este clar ca mai degraba violenta si instabilitatea politica care au marcat intregul an a fost ceea ce a afectat mult economia. Evident ca investitorii s-au speriat de ceea ce s-a intamplat in aprilie, e greu de spus in ce masura acest eveniment a determinat plecarea lor din Moldova. A fost un eveniment pe care nu stim cum sa-l interpretam. Statul continua sa functioneze, chiar daca institutiile sale fundamentale au fost eronate. Sper ca anul 2010 va fi unul bun pentru Moldova, tare mult depinde de ce va face acest guvern care, iata ca pina acum a facut foarte multe lucruri bune. Intr-un fel energia si asteptarile din partea publicului sunt mari, insa Guvernul trebuie sa fie atent, pentru ca, cum pot fi asteptarile mari, la fel de mari pot fi si deceptiile. Populatia simpla are asteptari simple fata de acest guvern, in primul rind scaderea preturilor.

Editorialistul Vsevolod Ciornei de la revista « Saptamina », care a stat de vorba cu Lucia Diaconu, crede ca in anul care a trecut tinara generatie si-a revendicat dreptul de a fi auzita.

Vsevolod Ciornei: Doua rinduri de alegeri parlamentare anticipate, nici nu mai stiu cite rinduri de alegeri prezidentiale, nici nu mai stiu cite restructurari ale fortelor politice pe esechierul politic, vreo citeva rasturnari de scoruri in sondajele de opinii, o sumedenie e inovatii legislative si nu stiu daca mai pot enumera. In orice caz, este un an al marilor schimbari, un an in care nu ne-am plictisit. Si stabilitatea are avantajele si dezavantajele ei si schimbarea le are pe ale ei. Stabilitatea de la noi incepea sa dea semne de stagnare de aceea intr-un mod firesc a venit schimbarea, nu intotdeauna placuta, dar asa este firea ei. Daca aceasta schimbare va fi spre bine e greu de spus, probabil va aduce si alte elemente de discomfort, dar fara schimbare nu exista dezvoltare. Ii punem un semn de plus acestui an.

Deputatul Iurie Colesnic, intervievat de Iulian Ciocan, se declara convins ca anul 2009 a impus azimutul debarcarii definitive a celor care se declara comunisti.

Iurie Colesnic: Acest an a fost unul deosebit pentru ca am trait citeva vieti intr-un singur an. Am fost ales deputat in doua legislaturi si as spune ca cel mai frumos eveniment al anului 2009 a fost cind cei 41 de deputati nu au votat un presedinte comunist si au debarcat aceasta echipa comunista de la guvernare. Convingerea mea este ca suntem pe calea cea drepta. Mergem incet dar sigur, si izbinda va fi de partea noastra.

Iulian Ciocan: Recent si comunistii au procedat la fel ca si partidele democratice-liberale. Sa intelegem ca anul 2009 a provocat o criza politca fara precedent?

Iurie Colesnic
Iurie Colesnic
: Eu cred ca aceasta criza politica este nu de proportiile despre care se vorbeste, este mai degraba o criza provocata de legislatia noastra imperfecta. Daca in Constitutie nu ar fi fost introduse niste stipulari ambigue noi am fi evitat acest moment. Votul comunistilor a fost un vot al fricii. Faptul ca unii membri au parasit partidul ne demonstreaza ca nu exista unitate in aceasta echipa. Ideologul lor national Victor Stepaniuc are cele mai mari indoieli ca acest partid trebuie sa mearga pe calea care merge acum.




Ce epitete ii atribuie anului 2009 Centrul de Jurnalism Independent ne spune Corina Cepoi, care a raspuns la intrebarile Luciei Diaconu.

Corina Cepoi: Foarte complicat pentru mass-media din Republica Moldova si noi am avut foarte mult de lucru in ceea ce priveste drepturile jurnalistilor. Libertatea de exprimare a fost sub amenintare foarte serioasa, ratingul Republicii Moldova a scazut foarte mult si din acesta cauza pot spune ca a fost un an nereusit. In activitatea noastra, desigur ca am fost activi si am incercat sa fim vigilenti.
Corina Cepoi


Lucia Diaconu: Daca ar fi sa remarcati cele mai importante evenimente politice, care ar fi ele?

Corina Cepoi: Fara indoiala alegerile din aprilie si cele repetate care au avut impact asupra noastra. Personal am vazut si puterea noilor mass-media, cred ca este si impins domeniul nostru spre o dezvoltare pe net, pe tehnologiile noi si mass media on-line. Am vazut ca a crescut ratingul organizatiilor cre se dezvolta on-line si mass media traditionala intr-adevar a inceput sa atraga atentia la site-urile lor si dezvoltarea din acest punct de vedere. Din punctul de vedere al libertatii presei am avut probleme foarte mari. O perioada am fost cu totii foarte deceptioanti am crezut ca ni s-a pus capacul, ca suntem Belorus 2, ne-a bucurat rezultatul alegerilor repetate. Oricum dispozitia este mai buna, nu exista frica. Eu cred ca anul 2009 este un an de cotitura.

Cum va ramine anul 2009 in memoria politicianului Nicolae Andronic, cu care a stat de vorba Valentina Ursu?

Nicolae Andronic: Un an destul de greu din punct de vedere politic. Ca politician trebuie sa recunosc ca trebuia sa ne retragem cei care simteam ca e timpul sa permitem fortelor ce pot invinge comunistii sa se unifice si m-am retras. Rezultatul a fost bun, chiar daca nu am participat atit de mult ca politician la aceste evenimente, totusi rezutatul este bun. Formal am putea declara ca terminam anul fara un regim comunist.

Valentina Ursu: Cind vorbeste moldoveanul despre schimbare la ce se gindeste? Doar la schimbarea clasei politice?

Nicolae Andronic
Nicolae Andronic
: Este regretabil dar moldoveanul o data in patru ani se bucura ca se schimba clasa politica in loc sa se bucure ca se va schimba situatia lui materiala. Va inchipuiti pina la ce au fost adusi oamenii de Voronin, daca in loc sa vorbim despre salariile mici, pensiile mizerabile vorbim ca am scapat de un regim comunist care opt ani si-a baut joc de acesti cetateni. Aici e marea noastra tragedie.

Valentina Ursu: Cit demulta incredere a fost investita in aceasta Alianta?

Nicolae Andronic
: Eu am lucrat intr-un guvern de coalitie, este bine ca a fost formata, dar Alianta ar putea pierde foarte mult din cauza cadrelor care sunt inaintate de componentele ei la conducere. Este o calitate proasta a multor cadre.

Valentina Ursu: Scindarea PCRM inseamna ca aceasta fractiune isi va pierde din simpatizanti?

Nicolae Andronic
: Eu nu vad ca a fost o scindare, au plecat niste oameni care au profitat de acest partid cit era la guvernare, daca spuneti ca au plecat oameni buni de acolo, atunci nu o sa ma mir cind dvs o sa-l vorbiti de bine pe Stepaniuc doar pentru ca a plecat din PCRM si a gasit adapostul la PD. Il cunosc pe Voronin, are priza la o anumita parte din electorat si cred ca va putea sa se reporneasca chiar si fara niste pasageri care au plecat de la dinsul.

Si o ultima contributie la lista de epitete pentru anul 2009 ii apartine scriitorului si analistului politic Vitalie Ciobanu:

Vitalie Ciobanu: Anul 2009 este pentru toata lumea un an al schimbarii, al unei schimbari aproape nesperate. La inceputul acestui an am avut sa ne amintim doua rinduri de alegeri, alegeri la termen, alegeri parlamentare in 5 aprilie, fraudate de PCRM, au fost foarte multe acuzatii in aceasta privinta, multe dovezi pe care le-a uzat opozitia democratica de la acea vreme si societatea civila, insa asa au inteles guvernantii de atunci, deputatii comunisti, presedintele Voronin, sa incerce sa-si adjudece un al treilea mandat, incalcind flagrant regulile jocului democratic. Reamintesc de cenzura extrem de aspra in audiovizualul public, de atacurile mediatice cu tenta de executie publica. Apoi evenimentele din 7 aprilie, evenimentele tragice cu moartea a patru tineri, nici pina astazi elucidate.
Vitalie Ciobanu


Vasile Botnaru: Chiar daca nu avem expertiza finala juridica si politica, ce puteti spune despre 7 aprilie, ce a fost in 7 aprilie?

Vitalie Ciobanu
: Dupa toate marturiile si probele video, si testimoniile depuse de victime, a fost un protest spontan al unor tineri indignati de sfidarea cu care comunistii au tratat populatia, opozitia, pretentia lor de a guverna in continuare fara dialog firesc cu societatea, si sa nu uitam ca tinerii s-au simtit frustrati si au vazut viitorul lor periclitat de un nou virtual mandat al PCRM, dobindit pe cale nelegitima, asa cum se spune. Pe 7 aprilie evenimentele acestea au continuat deturnate fiind intr-o actiune violenta, se pare de anumite forte antrenate, special pregatite de Ministerul Afacerilor Interne sau de Sericiile Secrete, inca nu se stie, desigur sunt doar niste supozitii, chemate aceste detasamente de asalt, sa dea impresia ca un protest pasnic al tinerilor, de fapt, a fost regizat de opozitie pentru a pune la cale o lovitura de stat.

Vasile Botnaru: Fara indoiala la bilantul 2009 poate fi trecuta sa restabilirea bunelor relatii cu Romania care este interfata Uniunii Europene, dar si cu UE. Spre finalul acestui an avem promisiunea sau speranta ca Bruxellul va accepta un acord de asociere. Ce spuneti despre acest compartiment?

Vitalie Ciobanu: E un bilant pozitiv restabilirea relatiilor cu Romania. Premierul Filat a efectuat o vizita la Bucuresti, soldata cu un bun rezultat, a fost semnata Conventia privind micul trafic de frontiera cu Romania, urmeaza si ratificarea si in Parlamentul de la Bucuresti a acestui document, care ofera importante facilitati economice si de comunicare moldovenilor si cetatenilor romani care locuiesc in zonele de frontiera, asta inseamna si o reanimare a climatului economic, deci numai de bine e sa vorbim in acest sens. Sper de asemenea ca aceste relatii reluate se vor aprofunda, ca va fi semnat, in sfirsit, un acord in domeniul educatiei si poate vom asista la niste sedinte comune ale Executivelor de la Bucuresti si Chisinau dupa modelul testat de Romania in relatia ei cu Ungaria.

Vasile Botnaru: Totusi vreau sa va intreb relatiile cu Romania revin in albia declaratiilor zgomotoase care au deranjat multa lume, nu doar pe comunisti, sau premierul Filat, liderul PLDM, reuseste sa construiasca o relatie pregmatica asa cum si-o doresc ambele parti?

Vitalie Ciobanu: Mi se pare evident faptul ca nu asistam la un deja-vu in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, nici nu te mai poti scalda in albia aceluiasi riu de doua ori. Anii 90 au avut partea lor de romantism firesc. Acum cei 20 de ani de tranzitie dificila si in Romania si mai ales, aici, in Republica Moldova, au maturizat intreaga societate. Si datele problemei s-au schimbat. Romania este membra a UE, membu NATO cu obligatiuni foarte clar definite, relatiile ei cu Moldova se construiesc in primul rind pe aceasta baza, a apartenentei sale institutionale la Occidentul democratic. Pe de alta parte, se recunoaste deschis, se vorbeste si in capitalele europene despre legitimitatea unei relatii previlegiate dintre Bucuresti si Chisinau, insa e o relatie deja asezata pe baze pragmatice, ale unui interes clar, de construire ale unor poduri de piatra la modul cel mai direct al acestui termen, la interconexiuni a sistemelor energetice, la o mai buna comunicare la toate nivelurile, la investitii romanesti, sau occidentale prin intermediul Romaniei in Republica Moldova, la o relansare mediatica. E un compartiment foarte generos de activitati, proiecte, si eu cred ca retorica sentimentala care, sigur isi are explicatia ei, nu va pereclita faptele, nevoia unor proiecte concrete realizate.

Doamnelor si domnilor, am ajuns la punctul final al emisiunii de astazi ca sa o luam de la capat duminica viitoare. Cind vom incerca sa trecem in revista asteptarile si planurile de viitor pe care le trec in agendele lor aceeasi lideri de opinii pe care au facut bilantul anului care a trecut. Intre timp va stam la dispozitie cu emisiunile noastre cotidiene dimineata si seara, iar simbata Valentina Ursu este cea care va da intilnire. Dupa care eu, Vasile Botnaru, am sa va invit sa o luam de la capat. Pe curind.
Previous Next

XS
SM
MD
LG