Linkuri accesibilitate

"Cupola controlului mafiot"


"Intelectualii năuci" şi beizadeaua

Reformarea partidelor, reforma clasei politice sunt sintagme care apar tot mai des in comentariile de presa. O explicatie indirecta, dar atent articulata, furnizeaza analiza lui Horia Roman Patapievici din Evenimentul zilei. Este vorba despre partea a doua a bilantului anului politic 2009, care continua argumentatia la problema oligarhilor romani. Oamenii de afaceri care au ales sa devina oligarhi au cartelat si tind sa alcatuiasca o cupola, o structura de control mafiot al statului. Ei au putut manevra nestingheriti politica anului trecut pentru ca preluasera anterior, ca patroni, singurul domeniu practic incontrolabil de catre celelalte puteri ale statului: presa. A fost, crede Patapievici, o lovitura de geniu, desigur nefasta.

Cum in acesta zona, a presei, nu par sa existe deocamdata solutii, alti comentatori isi indreapta energia spre subiectul reformarii partidelor politice. Pe site-ul Hotnews, Mihail Neamtu pledeaza pentru cooptarea intelectualilor in politica: “Daca idolatrizarea intelectualilor e un pacat al judecatii politice de care trebuie sa ne despartim, in schimb dispretul fata de inteligenta se plateste scump”, spune autorul.

Si observatia nu este de ordin general: articolul de la Hotnews se refera la recentele infruntari de opinii din tabara Partidului Democrat Liberal. Pedelisti cu CV de intelectuali consistenti, precum Cristian Preda, i-au reprosat liderului Emil Boc nominalizarea unei beizadele politice drept candidat pentru alegerile partiale dela Bucuresti. Replicile care se tot incruciseaza pe aceasta tema sunt considerate de Calin Hera, tot in Evenimentul zilei, drept confirmari ale zvonurilor ca in partidul de guvernamant sunt probleme.

Liliana Ruse vorbeste in Gandul despre “revolutia intelectualilor nauci” – asa cum se pare ca sunt numiti in propriul partid europarlamentarii Cristian Preda si Traian Ungureanu, si respectiv parlamentarul Sever Voinescu. Cei care-i expediaza astfel la scoala vietii politice se pare ca sunt liderii cu vechime in PDL, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adrian Videanu. Din pacate, Liliana Ruse nu da sanse incercarii de reforma politica a intelectualilor pedelisti: partidele, spune ea, nu se reformeaza decat in opozitie.
XS
SM
MD
LG