Linkuri accesibilitate

Perspectivele politicii externe UE faţă de Rusia


Dan Dungaciu (Gardianul): "Se profilează o evitare a dosarelor contondente"

Vladimir Voronin va fi silit sa locuiasca pe strada 7 aprilie, redenumita astfel in amintirea protestelor anticomuniste de anul trecut, de la Chisinau. Cel putin asa arata intentia autoritatilor locale din capitala Moldovei, si care vizeaza chiar adresa la care locuieste fostul lider comunist si sef de stat – se arata astazi in ziarul Adevarul, care citeaza portalul moldovenesc Stirea zilei.

In editia de sambata a publicatiei Gardianul, Dan Dungaciu analizeaza perspectivele politicii externe a Uniunii Europene fata de Rusia. Noul Inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate, Catherine Ashton a comentat in asa fel relatia Uniunii cu Rusia incat, considera autorul articolulului, se profileaza : “ o abordare (…) care merge pe consesns, pe cooperare si pe evitarea dosarelor contondente”. Rusia va fi deci in ascensiune, arata Dungaciu, cu atat mai mult cu cat viitorul presedinte al Ucrainei ar putea fi inca in functie in 2017, cand se va pune o problema cruciala pentru aceasta regiune: pleaca sau nu flota rusa din Crimeea?

Relatand despre evenimente publice de la Chisinau, la aniversarea a 160 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, Viorel Patrichi, de la Gardianul, strecoara o remarca dezavantajoasa pentru autoritatile de la Bucuresti. In timp ce in Republica Moldova presedintele interimar, ministrul culturii, primarul capitalei si alti oficiali au rostit discursuri publice despre poetul roman, in Romania aceeasi aniversare nu a vazut la fata prea multe figuri politice.

De cateva zile, presa de la Bucuresti este mult mai preocupata de tema reformarii partidelor politice, mai ales ca principalele trei formatiuni politice, Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal si Partidul Democrat Liberal, vor avea anul acesta congrese si alegeri. Revenirea in viata publica a fostului lider pesedist Adrian Nastase este semnalata atat in Romania libera (Nastase l-ar zbura pe Geoana inainte de Congres – este titlul unui comentariu semnat de Diana Lazar) cat si in ziarul Ziua, care prezinta pe larg declaratiile fostului premier. Acesta a pierdut sefia partidului dupa ce a fost anchetat pe motive de coruptie. “Exista posibilitatea sa candidez la sefia PSD, nu vreau sa intram intr-o competitie externa”, a spus Adrian Nastase, tatonat de publicatia electronica Ziua daca intentioneaza sa declanseze o disputa publica cu actualul lider al social-democratilor, Mircea Geoana.
XS
SM
MD
LG