Linkuri accesibilitate

Politica fiscală nu poate stimula economia în Moldova


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: "Spaţiu de menevră în acest domeniu ar avea politica monetară"

Iurie Gotişan: Per ansamblu, schimbari cardinale comparativ cu anii precedenti nu sunt în actuala politică fiscală. Totuşi, dacă intrăm în unele detalii, atunci partea pozitivă a politicii fiscale din acest an este, cred eu, reducerea TVA de la 20% la 8% pentru productia agricola si restituirea într-un termen mai restrâns a TVA, fapt ce ar permite gospodariilor taranesti sa supravetuiasaca pe timp de criza, guvernul oferindu-le astfel un respiro, mai ales in aceste vremuri grele.

De asemenea, un alt aspect important al politicii fiscale pentru 2010 ar putea să fie prelungirea termenului de neimpozitare a venitului sub forma de dobînzi, actiune care probabil va compensa într-o anumită masură problemele cu privire la dificitul bugetar, care este destul de mare.

Radu Benea: De la 1 ianuarie 2010 au intrat în vigoare accizele majorate pentru unele categorii de produse. Tot în ianuarie au fost majorate şi tarifele pentru resursele eenrgetice. Ar putea acestea să provoace o scumpire în lanţ a mărfurilor?

Iurie Gotişan: În ceea ce priveşte accizele, acestea vizează doar câteva mărfuri şi produse, care de fapt nu sunt atât de esenţiale şi nu reprezintă o prioritate în condiţii de criză, eu ştiu, pentru simpla populaţie. Astfel, va scoate mai mulţi bani din buzunar, spre exemplu, cel care fumează sau cei care consumă produse alcoolice sau alte plăceri ale vieţii. Deci, accizele au fost majorate anume pentru aceste produse. Îmi vine greu sa spun daca autoritatile au estimat suma care va fi colectata urmare acestori majorari, insă, indiscutabil ca se vor aduna bani la visteria statului ca acesta s-o poată directiona mai tirziu spre acele categorii care beneficiază de anumite atenţii sub formă de plăţi, indemnizaţii sociale, etc. O parte mai putin plăcută pentru simplii cetăţeni este majorarea TVA la gazale naturale consumate, de la 5 la 6 la sută, fapt care deja s-a transformat în creşterea mai multor tarife pentru întreţinere. Probabil că tarifele trebuiau majorate de mai mult timp, dar anul trecut a fost un an electoral, iar fosta guvernare n-a luat aceste măsuri la timp, probabil din raţiuni legate mai mult de alegeri şi mai puţin de eficienţă economică. Astfel, majorările nu erau să fie atât de deranjante, dacă acestea se făceau treptat.

Radu Benea: aAsuferit schimbări şi politica de impozitare a populaţiei?

Iurie Gotişan: La acest capitol sunt mai multe veşti bune. Spre exemplu, s-a majorat mărimea scutirii anuale personale cu 900 lei, de la 7200 lei la 8100 lei; asta ar presupune ca atunci cînd omul merge la fisc si face declaratia privind veniturile incasate in anul trecut, 8100 de lei din toata suma nu ar trebui sa se taxeze. O alta veste buna pentru cetateni este majorarea mărimii scutirii anuale pentru persoanele întreţinute cu 120 lei, de la 1680 lei la 1800 lei; in plus, daca persoana are în intretinere doi copii, respectiva suma se dubleaza. Dar, pe de altă parte, ceea ce vreau eu sa spun este ca mecanismul priorităţilor sociale în Republica Moldova este de fapt prost gândit. Efectele creşterii economice din ultimii ani s-au dus mai mult pe salarii sociale, decat pe elemente de politică socială. Şi raţionamente politice şi electorale au făcut ca o parte importantă a bugetului public să fie canalizată către plăţi sociale, specifice unei populaţii întreţinute, asistate. Nu este exclus ca în 2010 ar putea apărea probleme cu plata pensiilor, alocaţiilor sociale. Şi cred eu că va fi nevoie de o analiză, urmată de schimbarea sistemului de asistenţă socială, deoarece există persoane care nu au parte de suficientă asistenţă, iar altele care beneficiază, deşi nu au nevoie.

Radu Benea: Credeţi că asemenea schimbări ar putea să se producă deja în 2010?

Iurie Gotişan: E greu de spus dacă se pot face schimbări semnificative în politica fiscală pentru acest an, mai ales că este încă un an de criză. Însă, în perspectivă, cu certitudine că acestea sunt necesare. Politica fiscala nu poate fi folosita in Moldova pentru a stimula economia, ci pentru a corecta dezechilibre, or aceasta în ultimii ani a generat dezechilibre, si aceste dezechilibre trebuie corectate acum, evident, tot prin intermediul politicii fiscale. Daca politica fiscal-bugetara se ancorează la cerintele acordului cu FMI şi face reformele necesare, atunci politica monetara este cea care are spatiu de manevra sa stimuleze economia prin dobanzi mai mici, atat pentru agentii economici, cit si pentru populatie, mai ales ca sistemul nostru bancar are lichiditati suficiente pentru aceasta.
XS
SM
MD
LG