Linkuri accesibilitate

O nouă ediţie a expoziţiei "Fabricat în Moldova"


Premierul Vlad Filat şi ministrul economiei Valeriu Lazăr
Premierul Vlad Filat şi ministrul economiei Valeriu Lazăr

Guvernul promite reducerea barierelor administrative şi măsuri menite să faciliteze creditarea producătorilor de către băncile comerciale

Reducerea în continuare a barierelor administrative şi crearea condiţiilor de finanţare a afacerilor. Sunt două din priorităţile guvernului pentru susţinerea producătorilor locali, priorităţi despre care le-a vorbit ministrul economiei Valeriu Lazăr oamenilor de afaceri veniţi astăzi să-şi promoveze produsele la o nouă expoziţie “Fabricat în Moldova” desfăşurată la centrul “Moldexpo”. Producătorii au avut şi ei ocazia să-şi expună doleanţele.

Majoritatea producătorilor locali cu care am stat de vorbă la expoziţie, spun că pentru a-şi dezvolta afacerea în continuare, au nevoie de credite cu o dobândă redusă. E şi opinia lui Ion Cojocaru, director al întreprinderii de fabricare a mobilei din oraşul Ştefan Vodă, care spune că cea mai mare parte a producţiei o vinde unor cumpărători străini.

Ion Cojocaru: "Materialele pe care le procurăm poate să fie cu o reducere oarecare pentru aşa lucrări de pildă, ori să avem anumite privilegii, ori scutiţi de taxe, să ne promoveze mai mult în ţările dimprejur, să, ieşim să ne arătăm, să ne vadă mai mulţi".

Prezent la expoziţia “Fabricat în Moldova”, premierul Vlad Filat a ţinut să-i încurajeze pe oamenii de afaceri promiţând crearea unui mediu de afaceri prielnic pentru toţi producătorii autohtoni.

La rândul său, ministrul economiei Valeriu Lazăr a declarat la o masă rotundă organizată cu aceeaşi ocazie, că guvernul va continua să reducă barierele administrative şi va lua unele măsuri menite să faciliteze creditarea producătorilor de către băncile comerciale.

Valeriu Lazăr: "Muncim mult pentru a asigura linii de creditare prin care băncile să fie finanţate în alte condiţii. Vă dau exemplu. În cadrul proiectului BM privind sporirea competitivităţii, 22,5 milioane de dolari este prima tranşă, acum având loc finalizarea procesului de selectare a câtorva bănci, care vor finanţa exportatorii, adică companiile care sunt axate pe export vor avea posibilitatea să crediteze la aceste bănci la o dobândă bancară limitată. Cum o vom face? Noi statul ne împrumutăm la aşa numitele condiţii de dezvoltare, avem şi noi riscurile noastre la nivel de guvern, costurile de deservire ca acestui credit. Noi le oferim băncilor comerciale la 4,5 procente. Ca să fie foarte clar. Şi atunci negociem cu băncile. Vom da prioritate băncilor care îşi vor asuma o marjă bancară mai mică. Şi dacă de exemplu o marjă bancară rezonabilă este în jurul de 4,5, maximum 5 procente, noi ne dorim ca această marjă bancară să fie limitată astfel încât cel puţin cu resursele pe care le dă statul acestor bănci, vă daţi seama că o matematică elementară arată că nu mai mult de 10 procente trebuie să fie la lei rata dobânzii".

Ministrul economiei a recunoscut în acelaşi timp că unii întreprinzători vor avea de suferit în condiţiile de liberă concurenţă pe care promite să le ofere guvernul: "O să fie întreprinderi care o să falimenteze? Spre regret o să fie. Asta este. Economia de piaţă presupune libera concurenţă. Cineva câştigă, cineva pierde. Sigur, e regretabil că se va ajunge la lichidarea unei întreprinderi şi aici noi nu putem să intervenim ca să-i dăm cumva facilităţi mai mult de cât le putem da oricăruia. Condiţiile vor fie egale pentru toţi. Iar libera concurenţă va arăta cine dintre voi e mai tare".

Valeriu Prohniţchi, director la centrul “Expert-Grup”, consideră că până acum nu s-a reuşit scoaterea unor importante bariere administrative pentru producătorii locali.

Valeriu Prohniţchi: "Spre exemplu în Moldova este extrem de scump, de birocratizat şi durează foarte mult să obţii un permis pentru construcţie. Şi orice afacere mai mare decât medie, evident că presupune construcţii. Este extrem de complicat să scoţi din uz terenul agricol şi să-l faci cu destinaţie pentru construcţii. E o barieră cheie în dezvoltarea afacerilor în RM. În ce priveşte lichidarea afacerii. Din păcate procesul de insolvabilitate în RM deocamdată nu funcţionează aşa cum trebuie".

Valeriu Prohniţchi se îndoieşte în acelaşi timp de capacitatea guvernului de a acoperi o parte a dobânzilor la creditele băncilor comerciale oferite producătorilor: "Evident sunt salutabile intenţiile guvernului, dar mă tem că resursele de care dispune guvernul sunt foarte limitate, spre exemplu să compenseze o parte din dobânda pe care o plătesc întreprinderile care iau credite bancare. Mai mult decât atât nu cred că un guvern trebuie să facă asemenea lucru pentru că una din abilităţile de bază ale întreprinzătorilor este de a prognoza viitorul şi de a şti să mobilizeze resursele financiare".

Valeriu Prohniţchi recomandă guvernului să simplifice împreună cu BNM activitatea băncilor comerciale, să monitorizeze mai bine activitatea acestor bănci, iar pe de altă parte să îmbunătăţească educaţia economică a întreprinzătorilor, astfel ca aceştia să vină la banci cu proiecte atrăgătoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG