Linkuri accesibilitate

Presa bucureşteană urmăreşte atent vizita la Chişinău a preşedintelui român


Paginile electronice ale ziarelor de la Bucuresti Informatiile au postat cu promptitudine informatii privind vizita presedintelui roman Traian Basescu la Chisinau. Evenimentul zilei detaliaza agenda si bifeaza punctele deja consumate.In finalul articolului transcrie cateva reactii la prezenta sefului statului roman in Republica Moldova. Vicepresedintele Partidul Democrat, Oazu Nantoi, este citat cu dorinta de a vedea venind investitii romanesti in “ceea ce a mai ramas din economia Moldovei”, dupa cum spune domania sa. Liderul opozitiei comuniste, Vladimir Voronin, este amintit de asemenea in grupaj cu epitetul de inoportuna atasat vizitei presedintelui roman. Nemultumiri, arata Evenimentul zilei, s-ar fi exprimat si in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana. De pilda Marian Lupu, presedintele democratilor, care s-a pastrat mai degraba prudent si suspicios, se arata in acelasi articol.

Romania libera il citeaza pe larg pe Voronin comentand declaratiile ministrului roman de externe, Teodor Baconschi. Concluzia lui Voronin este ca Basescu viziteaza Moldova ca pe propria colonie. In sfarsit, ca postare in timp real trebuie amintit Ziarul financiar, care transcrie declaratiile facute astazi de Traian Basescu: Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova, Bucurestiul a recunoscut frontierele mostenite de la Uniunea Sovietica, Seful statului roman – mai precizeaza editia electronica a Ziarului financiar, s-a aratat deschis fata de semnarea unui acord care sa stabileasca regimul frontierei de stat dintre cele doua tari.

In ziarul Adevarul, Ovidiu Nahoi scrie un editorial pe tema acestei vizite, Principalul mesaj este ca Romania trebuie sa depaseasca stadiul declarativ al sustinerii fata deMoldova. Este nevoie de abandonarea referirilor la tratatul Ribbentrop Molotov, e nevoie de un plan de expansiune culturala (produse cultuale de varf, universitati, mass media). Bineinteles, mai adauga Nahoi, este nevoie de proiecte economice majore in noua etapa a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG