Linkuri accesibilitate

Reîntregire ortografică


O reîntregire cultural-spirituală autentică e în primul rînd o colaborare serioasă între oamenii de cultură şi uniunile de creaţie de pe ambele maluri ale Prutului.


La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă de presă cu genericul „Implementarea modificărilor operate de Academia Română în ortografia limbii române din Republica Moldova - un pas real spre reîntregirea cultural-spirituală a românilor de pe ambele maluri ale Prutului”.

Ciudat generic, bizară formulare. Mi se pare o exagerare să consideri preluarea unor modificări ortografice drept un pas real spre o reîntregire cultural-spirituală. O fi ăsta un pas, probabil, numai că unul prea mic ca să vorbim de transformări “reale”, palpabile, în planul culturii şi spiritualităţii.

O reîntregire cultural-spirituală autentică e în primul rînd o colaborare serioasă între oamenii de cultură şi uniunile de creaţie de pe ambele maluri ale Prutului, e crearea unui spaţiu în care apariţia produselor culturale ale unora pe teritoriul altora să nu mai fie văzută ca un fapt exotic, e anihilarea constantă a prejudecăţilor reciproce. În direcţia asta mai e mult de lucru. Mă tem că nici organizarea concertelor lui Fuego la Chişinău şi nici publicarea, ba anevoioasă, ba fără discernămînt, a cărţilor unor basarabeni în România nu sînt încă nişte paşi reali spre reîntregirea culturală, darămite preluarea unor norme ortografice, pe care nici în România mulţi oameni de cultură nu le acceptă.

Fireşte că filologii moldoveni pot să opteze pentru implementarea ortografiei recente din România în Moldova. Fireşte, e explicabil ca ei, în calitatea lor de filologi, să considere ortografia un aspect deosebit de important. Impresia mea e însă aceea că o eventuală „reîntregire” ortografică ar putea şi să nu aibă nici un impact asupra reîntregirii cultural-spirituale. Poţi chiar, preferînd ortografia veche, să realizezi mai multe pe tărîmul cultural-spiritual. Asta dacă ai dorinţă şi nu eşti captivul sentimentalismelor şi al cuvintelor pompoase.
XS
SM
MD
LG