Linkuri accesibilitate

5.02 - Firul Ariadnei: cu istoricul Neagu Djuvara


Neagu Djuvara
Neagu Djuvara

Acum ne regăsim intr-o situaţie mai rea decât momentul când a fost oprită occidentalizarea... Ca să regăsim acelaşi nivel, trebuie să mai aşteptăm vreo două generaţii”


5 februarie 2000

Firul Ariadnei – mărturii din labirintul tranziţiei”.

O emisiune de Radu Călin Cristea.

România: istorie și tranziție.

Invitatul emisiunii: istoricul Neagu Djuvara, autorul cărții unei recente cărți: O istorie a României, povestită pentru tineri”.

România, 10 ani după tranziţie, este greu de „diagnosticat”pentru că un istoric are mereu tendinţa să explice prezentul prin trecut, chiar printr-un trecut foarte îndepărtat – explică Neagu Djuvara.

Schimbarea cea mare, tratată în volumul „între Orient şi Occident”, s-a făcut între 1800 şi 1848, unde am făcut un salt, într-o singură generaţie, de la o lume bizantino-turcă la una occidentală „cu pasiune ne-am aruncat în braţele Occidentului”.

În 1945, este de părere Neagu Djuvara, România era aproape total asimilată în Occident (pentru că evoluţia României profunde a durat mult mai mult decât o generaţie). Numai că această „creştere” a fost brusc oprită.

„În următorii 45 de ani, am trăit un fel de oprire în creştere. Acum ne regăsim intr-o situaţie mai rea decât momentul când a fost oprită occidentalizarea” – este diagnosticul pus de Neagu Djuvara.

Comunismul a distrus burghezia, care se formase cu greu în 120 de ani. „Ca să regăsim acelaşi nivel, trebuie să mai aşteptăm vreo două generaţii” – crede istoricul Neagu Djuvara.

Istoricul deplânge plecarea masivă a tinerilor, în această perioadă de tranziţie, fenomen care ar putea întârzia mult reintegrarea României în Europa.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG