Linkuri accesibilitate

Alarmistul Voronin şi linia de front


Alarmatul Iliescu şi un referendum în chestiunea scutului

Vladimir Voronin si declaratia sa ca Moldova ar putea ajunge linie de front este publicata astazi de cotidianul Romania libera, in editia electronica. Stirea citeaza publicatia Jurnal de Chisinau si preia inclusiv formula “lingusire servila si slugarnica a autoritatilor actuale moldovenesti fata de Romania”. Prin ea actuala putere de la Chisinau este acuzata ca provoaca Rusia sa adopte fata de Moldova o atitudine asemanatoare cu cea fata de Transnistria.

Acelasi cotidian face astazi si cel mai cuprinzator tablou al reactiilor fata de decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, de saptamana trecuta. Romania libera reaminteste ca existau destule premise ca Rusia sa primeasca relaxat instalarea scutului antiracheta in Romania. Insusi acest amplasament reprezinta, intr-o oarecare masura, o concesie facuta Moscovei, care s-a opus vehement primei alegeri a Statelor Unite: Polonia sau Cehia. Ioan Mircea Pascu, fost ministru social-democrat al apararii, este citat cu un comentariu facut la un post de radio chiar in ziua deciziei CSAT: spre deosebire de Polonia, Romania nu are granita directa cu Rusia si nici enclave rusesti de tip Kaliningrad. In plus, este de presupus ca a existat o consultare prealabila intre americani si rusi – a mai spus Pascu. Un alt fost ministru al apararii, liberalul Teodor Melescanu, care conduce in prezent comisia de aparare din Senatul Romaniei, se asteapta ca Palamentul de la Bucuresti sa valideze fara probleme hotararea CSAT privind gazduirea scutului antiracheta, informeaza acelasi articol din Romania libera.

Alte ziare centrale, precum Gandul, Adevarul sau Evenimentul zilei, prefera insa pe acest subiect titlurile vag alarmante. Gandul, de pilda, il citeaza pe presedintele de onoare al social-democratilor Ion Iliescu, care cere referendum in chestiunea scutului si pretinde neintemeiat ca cehii si polonezii ar fi refuzat sa accepte propunerea americana. In acelasi timp, un titlu de ieri din Evenimentul zilei suna astfel: "Elementele scutului vor fi tinte pentru rachetele rusesti".
XS
SM
MD
LG