Linkuri accesibilitate

Scutul anti-rachetă - un factor destabilizator?


Valeriu Pleşca (fost ministru al apărării)
Valeriu Pleşca (fost ministru al apărării)

Fostul ministrul al apărării Valeriu Pleşca consideră că staţionarea în România a unor elemente ale scutului american ar urmări să testeze reacţia Rusiei

Valentina URSU: Ce impact, ce efecte pentru Republica Moldova vedeti in urma deciziei statului vecin vestic România de a gazdui elemente ale noului program american de aparare anti-racheta?

Valeriu PLESCA: Pana la urma decizia a fost luata nu din partea NATO, nu din partea SUA, dar initiativa apartine conducerii de la Bucuresti. Pentru Republica Moldova aceasta decizie poate sa aiba un anume impact. Intre Republica Moldova si Romania vs Alianta Nord-Atlantica lipseste un document care ar delimita clar frontiera de stat. Aceeasi intrebare o avem si pentru vecinii din est. Cu asistenta UE se incearca, cei drept nu cu mare succes, delimitarea frontierei de stat cu Ucraina. Si, oare, ce s-ar putea intampla in caz daca unele tari care au interese in aceasta zona geopolitica, cum ar fi Federatia Rusa, sa intreprinda anumite actiuni.

Valentina URSU: Dar sa nu uitam ca Federatia Rusa nici pana azi nu si-a retras armata stationata in zona de est a Moldovei…

Valeriu PLESCA: Tocmai deaceea ca nu am solutionat problema transnisteana , iata “colac peste pupaza” mai apare o alta problema….

Valentina URSU: Asa sau altfel, armata rusa stationeaza pe teritoriul Moldovei si asta ar putea sa deranjeze mai mult decat amplasarea scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei…

Valeriu PLESCA: Armata rusa stationeaza si va dati seama ca la un moment dat decizia Moscovei poate sa fie de a transforma acest contingent intr-o baza militara…

Valentina URSU: Fara a avea permisiunea autoritatilor moldovene?

Valeriu PLESCA: Da, fara permisiunea Chisinaului.

Valentina URSU: Atunci ar fi un amestec brutal in treburile interne ale unui stat suveran si independent…

Valeriu PLESCA: Deja avem o implicare. Or, contingentul de trupe rusesti stationeaza de ani buni in stanga Nistrului. Dar, Rusia conditioneaza o stabilitate in zona, un protocol de negocieri, etc si in cazul de fata noi nu cunoastem ce se va intampla.

Valentina URSU: In acest caz de ce Moscova nu ar discuta cu Bucurestiul, fara a implica Republica Moldova.

Valeriu PLESCA: Exact aceasta au spus si demnitarii de la Moscova. Dar de ce cei de la Bucuresti nu au negociat cu cei de la Moscova atunci cand au luat aceasta decizie? Anumiti oficiali rusi au reactionat promt si categoric. Iar acum revin si mai spun odata ca e posibil sa aiba de patimit Republica Moldova.Tinand cont si de alti factori destabilizatori care sunt pronuntati, frontiera, instabilitate politica, criza economica, criza constitutionala…

Valentina URSU: Domnule Plesca, sa nu uitam ca Romania face parte din NATO, tara decide asa cum crede de cuviinta…

Valeriu PLESCA: Cred ca mai degraba ar putea fi o proba, un test la niste planuri bine chibzuite dar pe care noi la moment nu le intrezarim.

Valentina URSU: Si ce nu ar putea fi de inteles?

Valeriu PLESCA: Reactia Rusiei ar putea fi testata. Pentru ca nu demult a fost verificata reactia Moscovei in cazul Poloniei, Cehiei. Nu au intarziat reactiile de genul instalarii in regiunea Kaliningrad a unor rachete, etc. In cele din urma situatia s-a calmat. Acuma a aparut pe neasteptate aceasta decizie a Romaniei, pentru ca nimeni nu se astepta, si iarasi posibil sa fie un test, unul pentru Moscova. Ar putea fi vorba despre un mecanism de negocieri geostrategic, parte componenta a caruia ar fi si soarta Republicii Moldova.

Valentina URSU: Dar in calitatate de fost ministru al apararii , chiar sa nu gasiti niciun avantaj al planului amplasării elementelor unui scut antirachetă în Romania?

Valeriu PLESCA: Foarte buna intrebare. Una inteligenta. In orice situatie Republica Moldova trebuie sa caute avantaje.

Valentina URSU: Si atunci ce ar avea de castigat Republica Moldova?

Valeriu PLESCA: Instrument de negocieri in cazul aceleeasi Transnistriei. Daca Moscova nu doreste intr-un fel sau altul participarea Republicii Moldova cu NATO intr-un parteneriat, atunci Kremlinul sa ofere solutii mai relevante pentru negocierile in problema transnistreana sau Kievul sa fie mai cooperant atunci cand vine vorba despre patrimoniul Moldovei aflat pe teritoriul Ucrainei. Altfel spus, in orice situatie noi trebuie sa folosim orice posibilitate de a negocia problemele pe care le avem in raport cu alte tari. Pentru ca la hotar noi nu avem riscuri de gen militar, dar avem alte riscuri. Iata de ce trebuie sa negociem.
XS
SM
MD
LG