Linkuri accesibilitate

Gianni Buquicchio consultat în chestiunea crizei constituţionale


Gianni Buquicchio
Gianni Buquicchio

Eventuala modificare a Constituţiei ar trebui urmată de dizolvarea Parlamentului în termenul stabilit de legislaţia în vigoare.

Înfiinţată în 1990, Comisia de la Veneţia este agenţia pentru chestiuni constituţionale a Consiliului Europei, fiind recunoscută ca o autoritate în materie chiar dincolo de graniţele bătrânului continent. Preşedintele comisiei, Gianni Buquicchio a venit la Chişinău în fruntea unei delegaţii pentru a discuta intenţia noilor lideri moldoveni de a schimba Constituţia.

Problema alegerii preşedintelui în Republica Moldova, în contextul modificării Constituţiei, a constituit un subiect aparte al discuţiilor purtate la Chişinău, a precizat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio: „Anume modalitatea de alegere a provocat crize repetate. Şi anume aceste modalităţi în primul rând trebuie ajustate. În ce priveşte acest obiectiv partidele politice au fost într-adevăr interesate. În urma consultărilor pe care le-am avut se pare că există perspectiva unui acord între forţele politice pentru a încheia acest ciclu de crize. Acum noi ne retragem ca să lăsăm forţele politice din RM să ia decizii singure.”

Gianni Buquicchio a precizat în acelaşi timp că orice reformă trebuie făcută respectând legile în vigoare şi şi-a exprimat speranţa că forţele politice din RM vor găsi cât de curând o modalitate legală de a modifica legea supremă, astfel încât pe viitor să fie înlăturate crize politice în lanţ.

Răspunzând la una din întrebările ziariştilor, preşedintele Comisiei de la Veneţia a menţionat că după eventuala modificare a Constituţiei va trebui să urmeze dizolvarea Parlamentului în termenul stabilit de actuala legislaţie.

Preşedintele interimar al ţării Mihai Ghimpu a spus că susţine ideea că pentru a evita noi crize politice este necesară revizuirea articolului din Constituţie ce ţine de modalitatea alegerii şefului statului. Ghimpu a spus că recomandările Comisiei de la Veneţia urmează a fi consultate cu partidele parlamentare.

Mihai Ghimpu: „Orice stat e în drept prin organul său care se numeşte parlament să adopte orice lege fie ordinară, fie constituţională. Constituţia este o lege constituţională şi începe cu un proiect de lege şi acest drept îi aparţine fiecărui stat. Este un drept suveran. Să modifice, să adopte. Ce înseană o lege? Ea reglementează nişte probleme apărute în societate. Nici o lege, nici o constituţie nu este veşnică. Numai principiile declarate cum este cazul Constituţiei SUA, dar o normă nu poate fi veşnică, cum e de exemplu art.78. Dacă timpul ne-a arătat că acest mecanism nu-i funcţional, păi el nu poate exista. Trebuie modificat, ajustat ca lucrurile să meargă înainte".

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au promis să revină în Republica Moldova pe 24 februarie, pentru a da răgaz forţelor politice de la Chişinău să ajungă la un numitor comun în privinţa revizuirii Constituţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG