Linkuri accesibilitate

Printre nămeţi cenuşii


Nămeți cenușii la Chișinău
Nămeți cenușii la Chișinău

Mulţi chişinăuieni au simţit în iarna asta, mai mult ca oricînd, că nici un fel de întreprindere municipală nu-i poate ajuta, că pot miza numai pe noroc şi pe vigilenţa lor.


Cu puţin timp în urmă, guvernatoarea Sankt-Petersburgului, Valentina Matvienko, a disponibilizat 11 cinovnici din cauză că aceştia nu au curăţat cum se cuvine străzile de zăpadă dar şi pentru că 500 de orăşeni au avut de suferit din cauza gheţuşului. Mai mult, guvernatoarea capitalei nordice a Rusiei intenţionează să reorganizeze serviciile publice care, în opinia ei, nu mai fac faţă zăpezilor abundente.

Ei bine, asta se întîmplă undeva departe, pe alte meridiane. Dar în Chişinăul nostru cum e? Să constatăm mai întîi că iarna din acest an ne-a creat mari probleme. Zăpadă a fost din abundenţă, zilele foarte friguroase şi alea mai calde au alternat, iar nămeţii mîzgoşi şi gheţuşul au năpădit străzile şi trotuarele urbei.

Era limpede că serviciile de salubritate autohtone nu vor face faţă. Trotuarele unor străzi lungi, cum e, de pildă, Cuza-Vodă, au fost zile în şir acoperite de gheaţă. Cum să învingi gheţuşul cînd gerul nu se retrage multe zile? În mod firesc, au existat oameni care au lunecat şi au ajuns la spital cu fracturi. Dar cui să-i ceri socoteală? Probabil, mulţi chişinăuieni au simţit în iarna asta, mai mult ca oricînd, că nici un fel de întreprindere municipală nu-i poate ajuta, că pot miza numai pe noroc şi pe vigilenţa lor.

În zilele în care gerul se retrăgea puţin, oamenii încercau ici-colo să cureţe trotuarele. În consecinţă, mormane impresionante şi cenuşii de zăpadă şi glod au apărut în tot oraşul, pe marginea şoselelor. Cel pe care l-am fotografiat eu pentru site-ul Europei Libere era înalt aproape cît un maxi-taxi.

Supoziţia că mormanele mîzgoase se vor topi nu s-a adeverit. Garnisite cu chiştoace şi cutii de bere, o contribuţie a cetăţenilor care îşi iubesc oraşul, aceste mormane de zăpadă murdară mai sluţesc şi acum capitala patriei.

În definitiv, asta e viaţa. Primăria a vrut, dar nu a putut. Iar dacă, printr-un miracol, nişte cinovnici erau disponibilizaţi, era să se schimbe ceva?
XS
SM
MD
LG