Linkuri accesibilitate

Judecătorii despre sistemul de justiție actual


„Volumul foarte mare de lucru nu ne permite să avem timp pentru autoperfecţionare. Suntem foarte şi foarte încărcaţi.”

Cum definesc judecătorii înşişi problemele sistemului. Detalii are, Vitalie Enache.

Nicolae Furdui, judecător la CSJ spune că una dintre principalele probleme pe care le întâmpină judecătorii este avalanşa de dosare, căreia îi fac faţă cu greu: „Volumul foarte mare de lucru nu ne permite să avem timp pentru autoperfecţionare. Suntem foarte şi foarte încărcaţi. Spre exemplu, lunea trecută am avut plenara. În plen am avut peste 120 de dosare, marţi zi de colegiu, sunt 5 judecători şi iar – vreo treizeci şi ceva de dosare. Miercuri avem admisibilitatea deci, iarăşi examinare, joi avem aletele. Deci suntem supra-încărcaţi. Dar asta e legat în mare măsură de calitatea legii. Legislaţia suferă şi ea.

În opinia mea, ar putea fi o lege mai simplă cu referire la judecarea cauzelor. De exemplu, sunt infracţiuni uşoare, mai puţin grave. Ele ar putea fi judecate în ordine de recurs şi gata, şi să se oprească la Curtea de Apel, şi la noi să vină cu recurs în anulare. Sunt infracţiuni care nu numaidecât să parcurgă toate trei trepte, adică şi „Apelul”. Lasă mult de dorit şi calitatea colegilor noştri de la Curţile de Apel, ceea ce duce la rejudecare, dar şi pe ei îi putem crede că ei sunt tot foarte şi foarte încărcaţi”.

Nicolae Furdui consideră că pentru o activitate normală a judecătorilor legislaţia trebuie îmbunătăţită pe domenii aparte: „Foarte multe modificări şi completări se fac asupra legii penale, asupra codului de procedură penală. Codul penal din 2003 a suferit undeva la 400 de modificări, ceea ce distorsionează capacitatea de lucru a judecătorilor. Vă dau un exemplu: un articol era de la 5 până la 15 ani, pe urmă de la 5 până la 10 ani, pe urmă de la 5 la 8 ani. Părerea mea e că suntem într-o fază când legea trebuie să fie mai stabilă. Eu sunt pentru adoptarea legilor, dar legilor calitative. Probabil că cu o conlucrare, un institut de elaborare a legilor pe lângă Academie numaidecât trebuie să fie format. Altfel, să se schimbe legea peste noapte tot nu-i bine”.

Am încercat să aflăm ce probleme întâmpină şi unii judecători din raioanele republicii. Nicolae Chirtoacă este judecător la judecătoria raionului Briceni: „La momentul actual cea mai mare problemă e că la 6 judecători le revin numai două săli. În al doilea rând, executorii judiciari se găsesc în incinta judecătoriei. Am încercat şi pe timpuri când eram preşedinte să i se atribuie spaţiu aparte, dar ei singuri nu vor să plece de aici”.

Printre alte probleme, devenite deja rutină, Nicolae Chirtoacă spune că există şi cea a împărţirii dosarelor, fără respectarea principiului aleatoriu stabilit de lege, precum şi slaba dotare tehnică a instituţiilor judecătoreşti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG