Linkuri accesibilitate

Pensiile lor vs pensiile noastre


Pensiile funcţionarilor de rang înalt sînt exorbitante, dacă le comparăm cu pensiile învăţătorilor, ţăranilor şi medicilor.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a propus deunăzi „micşorarea substanţială a pensiilor funcţionarilor de rang înalt”. Marian Lupu pregăteşte o iniţiativă legislativă în această privinţă care îi vizează pe deputaţi şi miniştri.

„Minunată propunere! Să-i dea Dumnezeu sănătate d-lui Lupu! Pe timp de criză banii statului trebuie economisiţi nu numai pe seama oamenilor sărmani!” a exclamat un pensionar, cunoscut de-al meu, sensibilzat de gestul fruntaşului Partidului Democrat.

De bună seamă, propunerea lui Marian Lupu e judicioasă şi merită, cred, să fie pusă în practică. E şi oarecum neobişnuită, pentru că vine chiar din partea unui „funcţionar de rang înalt”, iar la noi, se ştie, demnitarii consideră deseori că numai ei nu au nici o legătură cu bugetul de austeritate.

Pensiile funcţionarilor de rang înalt sînt într-adevăr exorbitante, dacă le comparăm cu pensiile învăţătorilor, ţăranilor şi medicilor. Ceea ce deranjează cel mai mult e însă faptul că ele sînt calculate ALTFEL. O pensie de ministru constituie 75% din salariu. Or simplii muritori nu au avut parte niciodată de o asemenea aritmetică generoasă la calcularea pensiei. Înţeleg că salariile guvernanţilor trebuie să fie mari. Dar de ce procentul de calculare a pensiei în raport cu salariul trebuie să difere în funcţie de meserie e mai greu de priceput.

Şi mai e ceva. Cînd auzi că în cea mai săracă ţară din Europa există demnitari pensionaţi care iau cîte 6 mii de lei pe lună, în timp ce o educatoare pensionată primeşte 700 de lei, rămîi uşor nedumerit. Unde mai pui că s-ar putea ca munca acelei educatoare să fi fost mai importantă pentru societate decît efortul de-o viaţă al funcţionarului cu pensie mare. Astea însă sînt priorităţile statului moldovenesc. Aici demnitarul, poliţistul şi militarul sînt nişte piese mult mai importante din p.d.v. statal decît educatorul şi învăţătorul.

Şi dacă tot nu putem majora substanţial pensiile simplilor muritori, pentru că e criză, nu?, de ce nu le-am micşora un pic, din solidaritate, pe cele exorbitante ale funcţionarilor? Sînt curios să ştiu dacă propunerea lui Marian Lupu îi va însufleţi pe ceilalţi guvernanţi la fel de mult ca şi pe pensionarul care a numit-o minunată.
XS
SM
MD
LG