Linkuri accesibilitate

Polarizarea opiniilor de la Chișinău pe tema scutului antirachetă (Jurnal național)


Victor Ponta creditat cu un bovarism de reformare a PSD (22)

Editia electronica a Jurnalului national da detalii despre cercetarile intreprinse de Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din perioada sovietica, intr-o corespondenta de la Chisinau semnata de Vitalie Calugareanu. Dupa desecretizarea unui numar de documente, jurnalistul spune ca s-au gasit deja indicii privind cazuri de genocid. Troika NKVD de la Chisinau, formata din ministrul de interne, procurorul general si secretarul general al Partidului Comunist de atunci, ordona zilnic executia a 50 pana la 230 de persoane. Acuzatiile se legau in special de activitate religioasa sau de opozitia la infiintarea colhozurilor, dar si la colaborarea cu autoritatile romane sau germane. Comisia imputernicita de presedintele interimar Mihai Ghimpu se ocupa de perioada 1917-1991, adica pana la destramarea Uniunii Sovietice. Asadar, mai precizeaza Jurnalul national, nu are in obiectiv perioada presedintiei lui Vladimir Voronin.

Acelasi cotidian informeaza despre pozitia oficiala a guvernului moldovean in legatura cu amplasarea in Romania a unor elemente ale scutului american antiracheta. Guvernul Filat nu se opune deciziei autoritatilor romane, cu atat mai mult cu cat echipamentele nu includ ogive nucleare, in schimb protejeaza si Republica Moldova de eventuale atacuri nucleare din partea Iranului. Jurnalul national reaminteste cum s-au polarizat pe aceasta tema opiniile liderilor politici moldoveni.

In saptamanalul 22, Andreea Pora comenteaza rezultatul recentelor alegeri interne din Partidul Social Democrat. Opinia ei nu difera de altele deja avansate in presa cotidiana: PSD nu a reusit mai mult decat sa-l indeparteze de la conducere pe Mircea Geoana. Victor Ponta este creditat cu eventuale bovarisme de reformare a partidului, dar Pora il considera captiv fara sanse al grupurilor de interese din interior. Alegerile din PSD au fost “spectacolul sumbru al luptei penrtu putere dat de o adunatura de indivizi fara scupule, hrapareti, rau educati, dispusi sa se tradeze si sa se spioneze, incarcati de ura, violenta si dispret pentru propriul electorat”.
XS
SM
MD
LG