Linkuri accesibilitate

Impasul inexistenței unei opoziții redutabile


Comentariu în Adevărul pe tema tăcerii îndelungate a președintelui Băsescu

“Justitie alambicata la Chisinau: Oleg Voronin, nici banuit, nici invinuit. Dosar penal doar pe tranzactii” este titlul-rezumat al unei stiri din ziarul Adevarul, care citeaza din comunicatul Centrului pentru Combaterea Infractiunilor Economice si a Coruptiei. In Romania libera, o stire pe aceeasi tema comenteaza in final ca acest organism nu a dat nicio explicatie de ce nu s-a autosesizat, in conditiile in care legea prevede ca orice tranzactie mai mare de 500.000 de lei trebuie automat verificata. Fiul fostului presedinte Vladimir Voronin a cheltuit in strainatate mai mult de 60 de milioane de lei, in timp ce veniturile sale declarate in tara pentru perioada respectiva erau de numai patru milioane de lei, mai precizeaza Romania libera.

Romania libera publica de asemenea in editia electronica un articol despre suspendarea sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana Transnistriei. Este vorba de fapt despre o prezentare a unui text din Nezavisimaia Gazeta, din care cititorul roman afla despre demersurile guvernului de la Chisinau in favoarea Transnistriei, care obtine in acest fel un respiro pana la toamna. Calculul actualei puteri din Moldova ar fi pana la urma unul electoral: se incearca reluarea negocierilor cu separatistii de la Tiraspol, un eventual succes fiind o buna garantie de voturi de peste Nistru la viitoarele alegeri anticipate. Accentul pus de Nezavisimaia Gazeta pe tema scutului american antiracheta intra de asemenea in atentia cotidianului de la Bucuresti. Pentru ca in Moldova se agita tot mai mult ideea ca Moscova ar putea amplasa elemente antiracheta rusesti in Transnistria, Chisinaul este nevoit sa aminteasca Rusiei ca Transnistria apartine, de jure, Republicii Moldova.

Editorialul ziarului Adevarul, semnat de Adrian Halpert, semnaleaza ca, de la o vreme, presedintele Traian Basescu tace. Altadata atat de vorbaret, seful statului nu face nici conferinte de presa, nici vizite de lucru, nu prea mai apare la televiziuni. Comentatorul sugereaza un impas: pentru prima oara de cand se afla in prim-planul politicii romanesti, Basescu nu mai poate invoca nicio opozitie. Citam: “Nimeni nu-i mai sta impotriva. Guvernul e pe de-a-ntregul al partidului prezidential (mai sunt si ceva udemeristi pe-acolo dar sunt cantitate neglijabila). Premierul nu-i iese din cuvant. In Parlament, Partidul Democrat-Liberal controleaza lejer majoritatea, cu ajutorul grupului independentilor, care se umfla pe zi ce trece”.
XS
SM
MD
LG