Linkuri accesibilitate

Triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est


Calea cea mai scurtă către scindarea PSD: (Mircea Cărtărescu)

Activarea acordului romano-moldovean pentru micul trafic de frontiera este semnalata de ziarul Adevarul, care citeaza Unimedia.md. Cel care doresc un permis de libera trecere in baza lui, vor avea un raspuns in termen de 30 de zile si un permis propriu-zis in termen de 60 de zile. Autoritatile de la Chisinau amintesc de asemenea ca depasirea limitei de 50 de kilometri de la frontiera, in interiorul celor doua tari, este sanctionabila. Dupa intrarea Romaniei in spatiul Schengen, in martie anul viitor, o asemenea incalcare a prevederilor legale ar putea aduce interdictia de calatorie in spatiul Schengen, mai noteaza Adevarul.

Romania libera relateaza despre cele convenite la Budapesta intre 11 state central si est europene in domeniul colaborarii energetice. Romania a semnat un acord cu Ungaria, Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovenia, Polonia, Cehia si Slovacia, prin care se creeaza un triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est. Expertul roman Aurelian Dochia subliniaza importanta retelei de conducte dintre tari, si care va insemna, practic, conectarea la gazoductul Nabucco, dar si la proiectata conducta ruseasca South Stream. In completarea informatiei, Romania libera pomeneste investitia Uniunii Europene, de 9 milioane de euro, pentru interconectarea conductelor dintre Romania si Bulgaria. Scopul este sa scoata Bulgaria din totala dependenta de gazul rusesc, in care se afla deocamdata.

Ieri, editorialul ziarului Adevarul taxa absenta presedintelui Traian Basescu din prim planul dezbaterii politice din ultima vreme. Presupunerea comentatorului era ca Basescu se gaseste dintr-o data fara schema de atac, intrucat nimeni nu i se mai opune: nici guvernul, nici parlamentul. Astazi, in Gandul, Rodica Ciobanu vine cu o alta explicatie: opozitia n-ar mai sti ce sa faca in fata noii tactici de comportament public a presedintelui. In aceste conditii, cele doua partide de opozitie – social democratii si liberalii – sunt aproape constransi sa se intoarca unii impotriva altora, intrucat alianta anti-Basescu cu care s-au legitimat pana acum nu mai are logica. Presedintele e linistit, nu ataca pe nimeni, e sobru, chiar plicticos – spune Rodica Ciobanu - si se tine nesmintit de agenda oficiala.

Mircea Cartarescu vede insa mai mult decat deruta in tabara opozitiei. In comentariul sau din Evenimentul zilei, alegerea lui Victor Ponta la carma Partidului Social Democrat i se pare calea cea mai scurta catre “scindare” si “catastrofa”. Caci, spune Cartarescu, “prostanac ne-prostanac, Geoana mai avea o bruma de respect in partid”. In schimb, in PSD toata lumea stie ca “Ponta nu are stofa de lider, e fara charisma si mult prea dependent de altii”.
XS
SM
MD
LG