Linkuri accesibilitate

Cazul Muruianu: parlamentul amînă decizia


Comuniștii susțin că abordarea dosarului în legislativ ar fi o imixtiune în sistemul judecătoresc

Parlamentul a amânat pentru următoarea şedinţă luarea unei decizii privind destituirea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, cerută de liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană. Muruianu este criticat că de la numirea sa în fruntea Curţii Supreme, în 2007, Republica Moldova a pierdut multe procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)

În apărarea sa preşedintele CSJ a spus în parlament că nu este responsabil de hotărârile luate de alţi judecători în justiţia internă, soldate în final cu procese pierdute la Curtea de la Strasbourg. Ion Muruianu a accentuat că aproape toţi judecători imoldoveni ar avea cel puţin un caz pierdut la CEDO. Muruianu a adăugat că RM nu excelează la capitolul cazuri pierdute la CEDO şi a dat exemplul unor ţări din regiune care ar avea mai multe condamnări.

Argumentele lui Muruianu au fost însă combătute de partidele AIE. Preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu, lider al PL, a declarat că numărul cazurilor pierdute de RM la CEDO a crescut odată cu venirea în 2007 a lui Ion Muruianu în funcţia de preşedinte al CSJ.

Mihai Ghimpu: „Să nu fie cu bănat domnule Muruianu. Am aşteptat să vă daţi demisia. Întrucât la 29 iulie oamenii au votat pentru schimbare, pentru integrare europeană. Integrare europeană asta înseamnă în primul rând supremaţia legii şi cel care trebuie să respecte în primul rând este judecătorul fiindcă el trebuie să-l pună la punct şi pe deputat, şi pe ministru şi pe preşedinte. Întrucât aţi făcutr invers, eu vă cer demisia.”

Poziţia PL, de a-l demite chiar aseară pe Muruianu, nu a fost susţinută de către toate componentele AIE, liderul PLDM Vlad Filat propunând ca examinarea cazului Muruianu să continue prin aducerea mai multor probe concrete pentru a demonstra tuturor vinovăţia preşedintelui CSJ şi eventual a altor judecători.

Fracţiunea de opoziţie a comuniştilor a criticat intenţia majorităţii de a-l demite din funcţie pe Muruianu, accentuând că examinarea unor asemenea cazuri ţine exclusiv de competenţa CSM. Deputatul Anatolie Zagorodnîi a calificat acest pas drept imixtiune a parlamentului în sistemul judecătoresc

Anatolie Zagorodnîi: „Se vede vădit că aceste audieri au un singur scop de a elibera din funcţie o persoană care, cred eu, nu este convenabilă actualei coaliţii liberal-democrate.”

După discursul lui Anatolie Zagorodnîi, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe, iar cei ai AIE nu au reuşit mai târziu să ia o decizie în privinţa demiterii preşedintelui CSJ din lipsă de cvorum.
Previous Next

XS
SM
MD
LG