Linkuri accesibilitate

Obstacolele procedurale în calea demontării verticalei puterii


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan despre cazul Muruianu: lipsa unor proceduri clare, zodia interpretărilor și comuniștii erijîndu-se în apărătorii justiției

Igor Boţan: „Alianţa pentru Integrare Europeană de la bun început a fost o coaliţie de rezistenţă împotriva unei eventuale reveniri a Partidului Comuniştilor la guvernare. Această dimensiune de rezistenţă şi, aş sublinia, de demontare a verticalei puterii de stat în Republica Moldova, a fost oarecum îndeplinită şi am văzut, că pe parcursul aproximativ a trei-patru luni de zile această Alianţă a reuşit să scoată din funcţie un şir de înalţi demnitari, care, în special după evenimentele din 7 aprilie 2009, au demonstrat, fără putinţă de tăgadă, că fac parte din aşa-zisa verticală a puterii de stat.

Europa Liberă: Dar iată, că s-a poticnit carul de buturuga mică – Ion Muruianu. Comanda asta socială - solicitarea presei - i-a găsit cumva pe nepusă masă.

Igor Boţan: „Acest caz este extrem de relevant, dacă putem spune aşa. În societate am văzut că aproape din nimic a apărut un conflict cu energii distrugătoare. Unul din exponenţii puterii de stat, a unei branşe a acestei puteri şi exponent al unei bresle, a atacat frontal o altă breaslă. Şi a făcut acest lucru într-un moment nefericit pentru breasla pe care o reprezintă, pentru judecători.

Europa Liberă: Vă referiţi la Muruianu.

Igor Boţan: „Mă refer la domnul Muruianu şi mă refer la faptul că în această societate credibilitatea justiţiei este de două ori mai joasă decât cea a mass media şi din acest punct de vedere, cred că greşeala domnului Muruianu a fost, practic, una fatală. Mai mult decât atât: având posibilitatea, în cadrul unor dezbateri televizate, să-şi pună cenuşă pe cap, să facă mea culpa şi să regrete ceea ce a făcut, domnia sa, dimpotrivă, s-a arătat încrezător, că ceea ce a spus este corect.”

Europa Liberă: Şi a intrat mai mult în gura de ştiucă.

Igor Boţan: „Acest lucru nu putea fi neobservat de clasa politică. De către cei, care în prezent formează această Alianţă pentru Integrare Europeană, care, aşa cum spuneam, deşi nu dă dovadă de un comportament consolidat, totuşi are misiunea să reziste şi să demonteze până la capăt aşa-zisa verticală a puterii de stat. Deci, această clasă politică, sau exponenţii ei, mă refer la preşedintele interimar Mihai Ghimpu care, pe de o parte a decorat un grup de jurnalişti, iar, pe de altă parte, a trebuit să se confrunte cu acest atac frontal la adresa jurnaliştilor şi în mod evident trebuia cumva să reacţioneze.”

Europa Liberă: Dar atacul ăsta a dat prilejul să se pună problema principială – poate sau nu puterea legislativă, clasa politică să asaneze mediul justiţiarilor, care, potrivit sondajelor, potrivit expertizelor, este unul viciat, să spunem eufemistic.

Igor Boţan: „Absolut corect şi sunt de acord cu Dvs. Problema ţine, iarăşi, de existenţa unor proceduri clare. Tocmai aceste proceduri nu există şi atunci intrăm în zodia interpretărilor. La fel, cum am intrat în zodia interpretărilor în privinţa modificării Constituţiei. Suntem în aceeaşi situaţie referitor la demisia care i se cere domnului Muruianu. Şi interpretările se reduc la faptul, că modul în care este numit preşedintele Curţii Supreme de Justiţie trebuie să fie utilizat în sens invers la demiterea acestuia. Or, Partidul Comuniştilor care este în opoziţie, încearcă să se prevaleze de această situaţie şi să se erijeze în apărător al justiţiei moldoveneşti.”

Europa Liberă: Unii analişti au senzaţia că acuma pe tabla de şah este, de fapt, o remiză – pe de o parte comuniştii, ca o forţă parlamentară importantă, Sindicatul poliţiştilor, Ion Muruianu apărat de proceduri. Pe de altă parte – voinţa Alianţei, care este şubrezită din interior. Cum se va ieşi, cum se poate ieşi din această situaţie de remiză?

Igor Boţan: „Cred că Alianţa poate ieşi victorioasă, dacă va demonstra că ţine foarte mult la principiile statului de drept, eventual la proceduri. Eu nu cred că dacă Parlamentul nu va reuşi să-l demită pe domnul Muruianu este o tragedie. Cel puţin, Parlamentul şi clasa politică a demonstrat foarte clar societăţii că nu poate, din punct de vedere politic, tolera ca exponentul unei bresle să atace frontal o altă breaslă, la fel de importantă, dacă nu şi mai importantă în societate. Deja acest lucru poate fi calificat ca o victorie, iar demisia cu orice preţ nu mi se pare cea mai bună variantă. Este salutară insăşi iniţiativa de a sancţiona astfel de manifestări, iar judecătorii au autoadministraţie şi cred că pot soluţiona multe probleme, cu care se confruntă această breaslă, în care, din păcate, cetăţenii Republicii Moldova nu au încredere.”
XS
SM
MD
LG