Linkuri accesibilitate

Fenomenul independenților din legislativul român


PNL condus în stil Băsescu? (România liberă)

S-au implinit 18 ani de la conflictul armat de pe Nistru – scrie ziarul Adevarul, preluand o sinteza publicata de Unimedia Moldova, dar si materiale difuzate in versiunea online a BBC. In 1992 au murit intre 600 si o mie de oameni si alte sute au fost raniti. Cei care au luptat in apararea guvernului de la Chisinau au ramas cu un gust amar, cu sentimentul ca au fost folositi. Potrivit Unimedia, citat de Adevarul, unii fosti combatanti s-au plans ca statul moldovean chiar a incercat sa scape de unii dintre ei sau le-a propus “intelegeri murdare”.

La sfarsitul acestei saptamani, Partidul National Liberal isi alege noua conducere si presa din Romania isi muta aici atentia, dupa ce saptamani de-a randul s-a ocupat insistent de evolutiile din Partidul Social Democrat. Editorialul ziarului Romania libera, semnat de Elena Vijulie, constata ca actualul lider al liberalilor, Crin Antonescu vrea sa-si conduca partidul in stil Basescu. Dupa ce i-a reprosat acestuia autoritarismul, in campania pentru prezidentiale, Antonescu propune acum la congres alegeri pe lista, adica presedintele partidului sa fie votat odata cu echipa sa. “Cu alte cuvinte, scrie Elena Vijulie parafrazandu-l pe Crin Antonescu, daca n-am reusit sa va conving sa promovati oamenii de care partidul are nevoie, ii promovez singur, dupa propriul cap, voi nu trebuie decat sa-i votati pe cei pe care i-am ales eu”.

Tot in Romania libera, un comentariu semnat de Nicolae Prelipceanu se ocupa de fenomenul independentilor, un grup care creste cu fiecare zi in interiorul Parlamentului de la Bucuresti. Membrii sai sunt departe de a fi independenti, dar nici oamenii partidelor din care au plecat nu pot fi numiti. Prima concluzie de tras este, pentru Prelipceanu, ca PSD nu a fost niciodata altceva decat un grup de oameni cu interese temporar comune, dincolo de orice doctrina. Chiar cu acest defect genetic, grupul independentilor din parlamentul Romaniei a ajuns acum sa poata participa la marile jocuri politice, o data ce a reusit sa rupa din PSD nu doar fripturisti, ci si figuri de rangul unu – arata Nicolae Preliceanu in Romania libera.
XS
SM
MD
LG