Linkuri accesibilitate

Olimpiada altora


Contribuţia Republicii Moldova a fost, la această sărbătoare a sportului mondial, mai mult decît modestă.


S-a terminat Olimpiada din Vancouver. Contribuţia Republicii Moldova a fost, la această sărbătoare a sportului mondial, mai mult decît modestă. Nici o medalie, evoluţii irelevante sau chiar stînjenitoare, cum a fost aceea a recentului moldovean Urs Imboden – schiorul care a căzut imediat după luarea startului.

Cu toate acestea, nu cred să existe mulţi moldoveni decepţionaţi de prestaţia lamentabilă a sportivilor autohtoni. Prestaţia asta mediocră era previzibilă. Ăştia sîntem, atîta putem. Sîntem mici şi subdezvoltaţi.

Nu avem o infrastructură sportivă, nu avem antrenori calificaţi sau nu le putem da salarii bune. Sîntem slabi în probele de vară, darămite în acelea de iarnă. Şi am fost slabi şi în perioada sovietică, cînd URSS-ul făcea ravagii la olimpiadele de iarnă. Multe din probele de iarnă sînt pentru noi de-a dreptul exotice. Aşa că mi s-a părut uşor ciudat optimismul unor şefi ai sportului moldovenesc care se aşteptau ca solii noştri să aducă 2-3 medalii din Vancouver.

Să fim serioşi! Pînă şi Marea Britanie a obţinut numai o singură medalie, iar Marea Britanie are mult mai multe patinoare decît Moldova. Noi însă cîte trambuline de schi avem? De-am fi avut măcar suficiente terenuri de sport pentru copii şi studenţi… Pe deasupra, solii Moldovei puteau fi număraţi pe degete.

Aşa că eu unul am privit liniştit competiţiile, spre deosebire de unii colegi de breaslă din Rusia, care s-au simţit înşelaţi în aşteptările lor. Ruşii măcar aveau tot temeiul să se aştepte la ceva. Eu nu aveam nici un orizont de aşteptare. De aceea, am savurat frumuseţea sportului, am admirat golurile hocheiştilor canadieni, americani şi slovaci, evoluţiile biatloniştilor germani şi norvegieni, dar şi succesele unor reprezentanţi ai Belarusului, Letoniei şi Estoniei, foştii noştri fraţi sovietici.

Există, cred, şi un mare avantaj atunci cînd reprezentanţii ţării tale nu au nici o şansă sau nu participă la competiţii. Atunci poţi să urmăreşti nepărtinitor, eliberat de pasiunea exagerată pentru ai tăi, evoluţiile altora. Cînd ai tăi nu există, ceilalţi îţi apar într-o lumină nouă, în toată frumuseţea.
XS
SM
MD
LG