Linkuri accesibilitate

Președintele CSJ Ion Muruianu demis de Parlament


Ministrul Justiției: „Un judecător implicat într-un scandal subminează încrederea societăţii în actul de justiţie”

Parlamentul l-a destituit din funcţie pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu. Deputaţii Alianţei pentru Integrarea Europeană care l-au demis îl acuză de compromiterea justiţiei prin numeroasele dosare pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi de subminarea încrederii cetăţenilor în justiţie. Opoziţia comunistă a boicotat votul pe care îl consideră o ingerinţă politică în afacerile justiţiei. Ion Muruianu, ales preşedinte al Curţii Supreme de vechea majoritate comunistă în 2007 şi-a pierdut funcţia administrativă, dar va rămâne în continuare judecător.

Fracţiunea comunistă a incercat fara succes sa impiedice demiterea lui Ion Muruianu. Iata cum a argumentat deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi optiunea grupului sau parlamentar.

Anatolie Zagorodnîi: „Nu avem la moment demersul CSM care ar da o apreciere activităţii actualului preşedinte al CSJ aşa cum prevede legislaţia şi cum prevede Constituţia R. Moldova.”

Comunişti au părăsit sala de şedinţe, ce-i drept, încă înainte de a fi discutat subiectul, pentru că nu li s-a permis să facă declaraţii la un alt proiect de lege. Solicitaţi de jurnalişti, unii deputaţi comunişti au declarat că actuala guvernare ar atenta la independenţa sistemului judecătoresc, insistind asupra faptului că liderul PCRM Vladimir Voronin a cerut ieri Consiliului Europei, Comisiei Europene şi misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău să intervină.

Deputaţii AIE au invocat câteva motive pentru a-l demite pe Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al CSJ. Deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi: „E necesar de menţionat că forul legislativ a audiat raportul lui Muruianu pe marginea dosarelor pierdute de RM la CEDO şi a constatat că unii judecători din CSJ sunt responsabili de numărul impunător de condamnări la CEDO, situaţie generată nu în ultimul rând de neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor stabilite prin lege de către preşedintele CSJ. În acest context nu poate fi neglijat şi atacul comis de preşedintele CSJ asupra jurnaliştilor la Adunarea generală a judecătorilor.”

Dintre deputaţii rămaşi la şedinţă doar grupul de 5 parlamentari care sint membri ai partidului „Moldova Unită” s-au împotrivit demiterii lui Ion Muruianu, solicitind, la fel ca si fractiunea comunista, ca mai intii CSM sa se fi pronuntat pe marginea activităţii preşedintelui CSJ.

Deputatul PLDM Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, a respins logica oponentilor: „Noi nu punem în discuţie demisia judecătorului Muruianu. Noi punem în discuţie destituirea dintr-o funcţie administrativă şi nu în calitate de sancţiune disciplinară. O persoană poate fi destituită dintr-o funcţie administrativă pe varii motive. Nici o lege nu prevede exhaustiv toate motivele, cum ar fi pierderea încrederii, subminarea încrederii în actul de justiţie. Justiţia are la bază oamenii care efectuează actul de justiţie şi încrederea publică în actul de justiţie. Dacă o persoană sau un judecător este implicat într-un scandal, indiferent care este partea lui de vină, el urmează a fi destituit deoarece aceasta subminează încrederea societăţii per ansamblu în actul de justiţie.”

Ion Muruianu, care a fost demis în cele din urmă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, a refuzat să facă declaraţii de presă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG