7 martie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Divergențe diplomatice pe tema procedurii de solicitare a cetățeniei române.
Dan Ionescu: După Preşedinţie, astăzi a venit rândul Ministerului Afacerilor Externe să se pronunţe asupra înlesnirilor, pe care autorităţile române au decis să le acorde locuitorilor Republicii Moldova, interesaţi de a obţine cetăţenia română. Relatează corespondenta noastră la Chişinău, Ilona Spătaru.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău consideră că decizia Bucureştiului prin care este permisă depunerea actelor de obţinere a cetăţeniei română pentru locuitorii Republicii Moldova la secţiile de poliţie din România favorizează indirect încălcarea legislaţiei Republicii Moldova, care interzice cetăţenia dublă.
Declaraţia a fost făcută astăzi, în cadrul briefingului MAE de către purtătorul de cuvând al Ministerului, Iurie Vition. Potrivit lui, autorităţile moldovene nu au fost consultate din timp în această problemă: „Am luat cunoştinţă, la fel, din presă despre intenţia autorităţilor române de a acorda judeţelor dreptul de a primi aceste documente de la cetăţenii Republicii Moldova în vederea obţinerii cetăţeniei române. Autorităţile Republicii Moldova nu au fost anunţate oficial despre antrenarea judeţelor. Despre aceasta, din câte ştim, nu este înştiinţată oficial nici Ambasada României. Lucrul acesta s-a clarificat ieri, la întrevederea, pe care a avut-o domnul viceministru Eugen Carpov cu domnul ambasador Victor Bârsan.
Cât priveşte esenţa problemei, considerăm că este dreptul statului român să decidă, cum să pună în aplicare propria legislaţie. Altceva e că relaţiile deosebite, care există între Republica Moldova şi statul român, presupun, că ar fi bine să se întreprindă acţiuni, care ar consolida încrederea între autorităţile ambelor ţări, cu scopul de a contribui efectiv la apropierea în continuarea a celor două maluri de Prut. Este, însă, deranjant faptul că Bucureştiul a decis să stimuleze indirect încălcarea legislaţiei Republicii Moldova de către cetăţenii acesteia, fără să contacteze, barem, în prealabil Chişinăul. Posibil, decizia în cauză a fost luată în cadrul Ministerului de Interne al României, fără a consulta Departamentul de Externe român. Aceasta cu atât mai mult trezeşte nedumerirea, deoarece MAE-ul Republicii Moldova a solicitat de la instituţia similară de la Bucureşti să fie menţinut un dialog între autorităţi, un dialog între instituţiile de resort şi să nu se recurgă la comunicare prin intermediul presei.”
Purtătorul de cuvânt a anunţat că în zilele următoare este aşteptată o scrisoare a ministrului român de Externe, Petre Roman, care ar trebui să conţină ceea ce el a numit „elementele necesare soluţionării problemei”.
În alt context, Iurie Vition s-a referit la procesul negocierilor privind tratatul de bază moldo-român. Vition a spus că s-a convenit asupra tuturor prevederilor din textul documentului şi părţile şi-au arătat disponibilitatea de a-l semna. Mai mult, potrivit lui Vition, au fost coordonate şi depăşite un şir de probleme sensibile, care ani la rând au constituit subiectul unor discuţii.
El a evitat, însă, să precizeze despre ce fel de probleme este vorba, menţionând că acestea ţin de competenţa exclusivă a experţilor, care lucrează asupra tratatului: „Părţile sensibile ale acestui tratat ţin, să zicem aşa, de competenţa experţilor. Cu toate că ele au fost trecute în revistă în repetate rânduri în presă, nu suntem abilitaţi să dăm amănunte asupra lucrului grupului de experţi, aceasta fiind înţelegerea între părţile negociatoare.”
În cadrul aceluiaşi briefing, purtătorul de cuvânt al MAE a prezentat agenda vizitelor, pe care le întreprinde şi urmează să le întreprindă în săptămâna curentă la Chişinău unii oficiali străini. La Chişinău se află de două zile un expert militar francez, care pregăteşte vizita unei delegaţii oficiale OSCE, care va evalua stocurile de armament şi muniţii ale trupelor ruse, staţionate în Transnistria, în vederea retragerii acestora, potrivit acordurilor semnate la Instanbul.
Tot în săptămâna curentă în Republica Moldova urmează să sosească diplomatul american Kerry Cabanu, care este şi negociator special pentru Carabahul de Munte şi alte conflicte regionale din noile state independente. Vizita se înscrie în contextul consultărilor moldo-americane, prevăzute de planul de lucru bilateral. Diplomatul american urmează să aibă întrevederi cu oficialităţile moldovene, responsabili din administraţia autoproclamatei republici transnistrene, reprezentanţi ai statelor mediatoare, Rusia şi Ucraina, şi cu conducerea Misiunii OSCE în Republica Moldova. În cadrul întrevederilor, de asemenea, vor fi abordate chestiuni ce ţin de procesul reglementării conflictului transnistrean în vederea implementării deciziilor summit-ului OSCE de la Instanbul.
Din Chişinău, Ilona Spătaru, pentru Radio Europa Liberă
*
Dan Ionescu: Referitor la disputele legate de dubla cetăţenie, să notăm că astăzi Ministerul român al Afacerilor Externe a pus în circulaţie un comunicat, în care se spune că, Ministerul „regretă graba, cu care Preşedinţia Republicii Moldova a reacţionat la presupusele declaraţii ale ministrului român de Externe, Petre Roman. Fără a verifica, dacă informaţiile de care dispune sunt veridice, Preşedinţia Republicii Moldova atribuie ministrului român de Externe afirmaţii, pe care nu le-a făcut niciodată.” Dimpotrivă, se mai spune în comunicat, şeful Diplomaţiei române a susţinut în toate întâlnirile cu omologii săi şi cu reprezentanţi ai Uniunii Europene aspiraţiile Republicii Moldova.