Linkuri accesibilitate

Ziua cărţii… altundeva


Noi, cetăţenii din Republica Moldova, nu sărbătorim Ziua Cărţii. Avem aici o zi a pompierilor, o zi a apărătorilor patriei şi chiar o zi a bunicuţelor, dar o zi a cărţii...


Undeva departe, pe alte meridiane, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii. În Marea Britanie şi în Irlanda, bunăoară, în această zi sînt organizate tîrguri de carte şi lecturi publice de anvergură. Pe durata acestei zile textele literare citite de autori şi actori sînt difuzate online. Scriitorii şi editorii se întîlnesc cu cititorii şi, ceea ce e şi mai important, oamenii cumpără foarte multe cărţi.

Noi, cetăţenii din Republica Moldova, nu sărbătorim Ziua Cărţii. Avem aici o zi a pompierilor, o zi a apărătorilor patriei şi chiar o zi a bunicuţelor, dar o zi a cărţii ar face probabil notă discordantă cu starea de fapt. În Moldova nu s-a prea citit nici pe vremea lui Dimitrie Cantemir, şi nici acum, în anii tranziţiei interminabile, nu se prea citeşte. E limpede, la noi Ziua Cărţii nu ar fi o sărbătoare populară cum e, de pildă, Ziua Vinului care e promovată cu surle şi trîmbiţe de autorităţi.

Cîte ceva, ce-i drept, se face şi la noi. Există un tîrg de carte organizat cu ajutorul Ministerului Culturii în fiecare toamnă şi un tîrg de carte pentru copii organizat de editorii şi bibliotecarii autohtoni. Se vînd în temei nişte manuale şcolare şi cărţi pentru copii. Sînt nişte cheltuieli pe care părinţii nu le pot evita. Nu au încotro. Dar cărţile de beletristică vîndute pot fi numărate pe degete. Dacă editurile autohtone ar miza pe beletristică şi pe setea de lectură a moldovenilor, ele ar falimenta într-o clipită. Toate editurile moldoveneşti sînt obligate, pentru a supravieţui, să fie prezente pe piaţa românească.

Activităţile culturale ale unor edituri autohtone, lăudabile şi necesare, fără doar şi poate, pot să atragă cîteva zeci sau chiar sute de oameni interesaţi. Numai că pînă la o sărbătoare de anvergură, cum e Ziua Cărţii în Irlanda, mai e o cale foarte lungă. Acolo mii de oameni aşteaptă această zi pentru a cumpăra romane şi a se întîlni cu scriitorii preferaţi. Acolo se citeşte. Acolo protagoniştii tîrgurilor de carte sînt scriitorii şi cititorii, nu cinovnicii şi vedetele recente.

La noi lectura e apanajul minorităţii. Şi nu doar sărăcia e de vină. Pentru că puţinii moldoveni care mai cumpără cîte o carte aici nu sînt putrezi de bogaţi, ba chiar au deseori nişte venituri modeste…
XS
SM
MD
LG