Linkuri accesibilitate

Trei miliardari moldoveni (România liberă)


Un singur prezidențiabil român (Evenimentul zilei)

Bogatii din Republica Moldova au facut avere de pe urma legaturilor stranse cu puterea sau cu fostul KGB – se arata intr-un articol publicat in Romania libera. Sunt prezentati trei dintre miliardari: Oleg Voronin si Chiril Lucinschi, amandoi fii de fosti presedinti ai tarii, carora li se adauga Ion Sturdza, fost prim-ministru si singurul care beneficiaza de o buna imagine publica.

Autorul articolului, Claudiu Padurean, trece in revista afacerile lui Oleg Voronin, precum si averea lui estimata si pe care omul de afaceri nu o recunoaste public. Fiul fostului presedinte Vladimir Voronin este in prezent cercetat pentru cheltuielile sale, care depasesc de cateva ori veniturile declarate, suspiciunea fiind ca a facut bani de pe urma afacerilor cu statul.

Un amanunt legat de Ion Sturdza este mai putin cunoscut in Romania: actualul prim ministru Vlad Filat ii este fin lui Sturzdza, care i-a fost in acelasi timp sef si bun prieten. In sfarsit, Chiril Lucinschi, imperiul sau media si vila impresionanta pe care o stapaneste la Miami Beach intregesc tabloul din Romania libera.

In Evenimentul zilei, Calin Hera comenteaza pornind de la realegerea lui Crin Antonescu la Conducerea Partidului National Liberal, la congresul de la sfarsitul saptamanii trecute. In opinia sa, Antonescu este singurul prezidentiabil deja lansat pentru alegerile din 2014, celelalte partide neavand inca o figura de calibru potrivit pentru momentul cand Traian Basescu nu va mai putea intra in cursa. Liderul liberal are insa doua evolutii posibile: prima, cea mai comoda, ar fi sa stea si sa astepte erodarea fireasca a succesului electoral al democrat-liberalilor lui Emil Boc. Cea de-a doua cale ar fi insa sa devina un alt fel de lider politic, 24 de ore din 24 bransat la lupta politica, si care chiar sa reuseasca sa aduca PNL la 30% in 1000 de zile, asa cum a promis. Desi aparent bine plasat in perspectiva scrutinului de peste patru ani, Antonescu nu va mai beneficia de asa-numitul vot negativ al romanilor, cel menit sa inlature din functie un anumit politician, mai arata comentariul din Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG