Linkuri accesibilitate

Patru viori într-o viață de violonist


Diana Prească
Diana Prească

Jurnal săptămînal semnat de Diana Prească


Luni

8 Martie – ziua internaţională a femeii. La noi, probabil ca nici într-o altă ţară această sărbătoare se marchează cu mult fast - flori, cadouri, escapade la restaurante şi chiar zi liberă la nivel naţional. Sincer, mă lasă rece această sărbătoare, pentru că în fiecare an, indiferent în care zi sărbătorim Paştele, 8 martie pică în Postul Mare.

Oricum, dimineaţa, cu felicitări şi urări de bine, le sun pe toate rudele şi colegele. Apoi, ca o adevărată fiică a neamului, prima jumătate a zilei o dedic menajului - spălat, călcat, ordine prin casă. Pe parcursul zilei, în schimb, îmi permit, să privesc la calculator filme noi apărute, despre care am auzit sau am citit în Internet. Copiii, spre bucuria lor, privesc cît vor ei filme cu desene animate.

Seara, eu şi soţul Ion, bem bere, mîncăm cartofi fri, şi privim la TV. Viaţa aproape că e frumoasă.

Marţi

După o săptămînă de vacanţă, îmi însoţesc fetiţa la şcoală. Oana este bucuroasă şi nerăbdătoare să-şi revadă profesoara şi colegii de clasă. În plus, mai merge la şcoală cu o vioară nouă. Cea la care cîntase pînă acum îi este deja mică. Apropo, pentru cunoştinţe generale, un viorist schimbă obligatoriu în viaţa sa patru viori.

Ajung la serviciu şi merg la o conferinţă de presă în problema subvenţionării agriculturii. Deşi mai toată presa locală a scris despre noile cerinţe necesare pentru subvenţionare, sala de conferinţe este arhiplină. Potrivit ministrului Cosarciuc, în anul curent pentru subvenţionarea producătorilor agricoli vor fi alocate aceleaşi 300 mln de lei, ca şi în anul trecut, însă condiţiile de acordare vor fi diferite. Acesta pentru a stimula investiţiile în acest sector şi a permite tuturor agricultorilor să aibă acces la aceşti bani, explică ministrul.

Cosarciuc spune că pentru prima dată banii vor fi daţi în baza unor planuri de afaceri, iar între minister şi beneficiarii de subvenţii vor fi încheiate contracte. Totuşi una din cerinţe - cea cu privire la obligativitatea unui certificat de cunoştinţe în domeniul agriculturii - îmi smulge un zîmbet, închipuindu-mi cum moş Vasile sau moş Ion de la ţară vor merge la cursuri pentru a obţine aceste certificate. Ministrul în schimb susţine că anume bătrînii fermieri sînt în cele mai dese cazuri acei care doresc să capete mai multe cunoştinţe.

Spre seară, toate buletinele informative anunţă despre decizia liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană despre nevoia adoptarii noii Constituţii prin referendum. Mă prind la gîndul că viaţa politică din R. Moldova devine din ce în ce mai interesantă.

Miercuri

Şedinţă de Guvern. Revelaţia şedinţei, spre surprinderea presei este ministrul Tineretului şi Sportului, care de obicei retras şi tăcut, de această dată cu multe argumente s-a opus privatizării unui obiectiv aflat în gestiunea ministerului. La toate argumentele colegilor Cabinetului de Miniştri, precum că în urma privatizării acestui obiectiv, menirea sportivă a acestuia va rămîne aceeaşi, ministru tineretului a rămas stoic pe poziţii şi a declarat că lumea din sport nu vrea privatizarea acestei tabere sportive. Şi cel mai interesant este faptul că în timpul dezbaterilor ministru chiar şi-a convins colegii să mai îngăduiască cu scoaterea la privatizare a acestei tabere.

La aceeaşi şedinţă Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege cu privire la voluntariat, ce va reglementa promovarea şi facilitarea participării cetãţenilor R. Moldova, celor strãini şi apatrizilor la acţiunile de voluntariat. De asemenea, Executivul aprobă reeşalonarea graficului de restituire a păcurii împrumutate de CET-uri de la Agenția Rezerve Materiale, în legãtură cu situaţia economico-financiarã dificilă a acestor întreprinderi de generare a energiei electrice şi termice.


După şedinţă, declaraţii pentru presă au fost făcute de Prim-ministrul Vlad Filat care a explicat că procedura de modificare a Constituţiei reprezintă un compromis, dar care se va face pe etape şi cu acordul partenerilor străini. Premierul a accentuat că Alianţa pentru Integrare Europeană are nevoie de legitimitate in toate acţiunile sale. Merg să fac ştiri. Obositor.

Seara fetiţa mea mă bucură cu note de 10 la mate şi limba română.

Joi

Presa este invitată la ceremonia de semnare a unui memorandum de înţelegere între Guvernul R. Moldova şi Departamentul pentru Dezvoltare Internaţonalã al Marii Britanii privind acordarea ţării noastre a unui grant de 4, 5 mln lire sterline (ceea ce reprezintă circa 85 mln de lei) pentru acordarea de compensaţii în sezonul rece persoanelor defavorizate, în legãturã cu majorarea tarifelor la agenţii energetici.

La amiază, aceeaşi presă se adună la o şedinţă a Prim-ministrului cu preşedinţii de raioane. Majoritatea din aceştia doresc comentariile premierului vizavi de declaraţiile liderului PCRM Vladimir Voronin, făcute la o conferinţă de presă. Premierul însă a trecut pe lîngă presa care îl aştepta în coridor fără a a avea reacţii. Ba mai mult, după vreo 10 minute de şedinţă cu preşedinţii de raioane, presa este rugată să părăsească sala.

Mai mult uimiţi decît supăraţi jurnaliştii părăsesc sala, însă nu şi clădirea Guvernului. Astfel, timp de o oră şi jumătate eu şi colegii mei de breaslă stăm jos pe covoarele de la etajul şase al Guvernului şi aşteptăm să iasă cu declaraţii Prim-ministrul, dar şi conducătorii de raioane. În final, Premierul răspunde la toate întrebările ziariştilor, spunînd în varianta română „Adio”, dar şi în cea engleză „bye bye” liderului PCRM Vladimir Voronin.

La rîndul lor, preşedinţii de raioane au declarat presei că au abordat toate problemele strigente cu care se confruntă autorităţile publice locale. Interesant de ce totuşi nu a fost lăsată presa la această şedinţă:?


Vineri

Fără şedinţa Parlamentului, se conturează o zi mai liberă. Fiica mea mă roagă s-o însoţesc la concertul laureaţilor concursului copiilor dotaţi „Roşu, galben şi albastru” susţinut la Sala cu orgă. În anul curent, la concurs au participat doar micii acordeonişti din capitală. Aşa că la concert au fost interpretate la acordeon piese de la „Greieraş”-ul pînă la bucăţi muzicale complicate. Totuşi, cel mai mult copiilor din sală le-au plăcut un trio de interpreţi organizat dintr-un acordeon, contrabas şi un instrument asemănător cu o zornăitoare mare care au interpretat o piesă jazz. Trio a captat atenţia tuturor spectatorilor şi au fost răsplătiţi cu cele mai multe aplauze.

După concert, mergem cu fetiţa la cumpărături şi o pornim spre casă, unde spre surprinderea noastră, pe lîngă tata şi micul Matei, ne aşteaptă bunica. Un sfîrşit de săptămînă pe potriva aşteptărilor mele.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG