Linkuri accesibilitate

Mini-dosarul problemelor amendării Constituției


Nevoie de 222 de voturi în Camera Deputaților

Consultarile presedintelui Traian Basescu cu partidele politice, pentru o reformulare a Constitutiei, sunt prefatate in presa de astazi de o analiza detaliata in Romania libera, si de un comentariu – in Evenimentul zilei.

Elena Vijulie, care semneaza textul din Romania libera, face un minidosar al problemelor care ar urma sa fie dezbatute de clasa politica, dupa ce romanii au decis prin referendum ca doresc cel putin parlament unicameral. Cu acel rezultat de 70% in favoarea initiativei presedintelui, seful statului a pregatit terenul pentru o posibila reconfigurare a sistemului politic romanesc. Nu doar Parlamentul ar urma insa sa-si schimbe structura, ci si paleta atributiilor functiei de sef al statului si, respectiv de premier; s-ar mai putea vorbi de o inlocuire a judetelor cu regiuni – mai putine si mai mari -, sau despre redefinirea unor institutii precum Curtea Constitutionala sau Consiliul Superior al Magistraturii.

Romania libera arata de asemenea ca drumul dezbaterilor nu va fi usor, pentru ca majoritatea partidelor politice, chiar si cel aflat la putere, au mai degraba de pierdut din preconizatele schimbari. In plus, majoritatea parlamentara de care este nevoie pentru adoptarea unui nou proiect de constitutie e departe de a fi asigurata: in Camera Deputatilor ar fi nevoie de 222 de voturi, in conditiile in care presedintele se poate baza, deocamdata, pe cel mult 180.
In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies defineste ruptura care caracterizeaza in clipa de fata societatea romaneasca. Nu este vorba de cea dintre sustinatorii lui Traian Basescu si adversarii sai – asa cum se spune pe toate drumurile – ci, sustine Mihaies, despre ruptura dintre partide si cetateni. Dispretul politicianului fata de cetatean este exemplificat printr-o remarca a liderului liberal Crin Antonescu: romanii nu stiu ce voteaza. “Curioasa logica – scrie Mircea Mihaies: poporul e destept si responsabil cand te trimite pe tine in parlament (pe tine, Antonescu, pe tine, Orban, pe tine, Geoana), dar e prost de da in gropi cand vrea parlament unicameral si un numar mai mic de chibiti cu imunitate si masina la scara!”.
XS
SM
MD
LG