Linkuri accesibilitate

Dezastrul financiar helen pe agenda reuniunii „eurogroup-ului”


Premierul George Papandreou
Premierul George Papandreou

Garanții de credit? Împrumuturi? Fond Monetar European?

Miniştrii de finanţe din zona euro se întrunesc în această seară la Bruxelles pentru a discuta situaţia Greciei, care se confruntă cu un deficit bugetar-record şi are mari datorii. Agenţia Reuter scrie că miniştrii de finanţe din zona euro ar putea promite Greciei garanţii de credit sau chiar credite bilaterale, fără să specifice însă cât de mari ar putea să fie ele. Până acum, cele 15 colege de zonă euro ale Greciei au oferit guvernului de la Atena sprijn verbal şi politic puternic, dar nu s-au putut pune de acord asupra unor instrumente concrete de ajutorare.

Germania, care are cea mai mare economie din Europa, nu este de acord să salveze Grecia, spunînd că grecii înşişi trebuie să-şi facă ordine în finanţe şi să reducă cheltuielile publice. Un purtător de cuvânt german a spus înaintea întrunirii de astăzi a aşa-numitului „Eurogrup” că nu vor fi anunţate decizii politice, întrucât deocamdată Grecia nu a cerut ajutor extern şi face eforturi să-şi rezolve problemele de una singură.

Luna aceasta, guvernul grec a anunţat un set de măsuri de austeritate printre care se numără reducerea salariilor în sectorul public, mărirea impozitelor. Iar un sondaj de opinie dat publicităţii duminică arată că majoritatea grecilor cred că asemenea măsuri sunt necesare, în ciuda marilor proteste sindicale.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul francez al economiei Christine Lagarde a spus că Grecia face eforturi „enorme”, aplicînd reduceri bugetare echivalente cu 2% din PIB. Politicienii din zona euro se tem că problemele Greciei ar putea eroda şi mai mult moneda europeană unică şi contamina alte ţări europene îndatorate, ca Portugalia şi Spania.

Înaintea întrunirii din această seară a miniştrilor de finanţe, un oficial guvernamental german citat de Reuter a spus că la Bruxelles nu va fi discutată ideea înfiinţării unui aşa-numit „Fond Monetar European”, care să ajute la nevoie ţările din zona euro.

Pe de altă parte, ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble a reiterat părerea că într-o bună zi va trebui creată posibilitatea ca o ţară să iasă din zona euro, dacă nu-şi gospodăreşte cum trebuie finanţele. „Avem nevoie de reguli mai stricte”, a spus Schaeuble, adăugînd că simpla existenţă a perspectivei excluderii din clubul euro ar putea mări disciplina guvernelor din ţările-membre.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG