Linkuri accesibilitate

„Nu trebuie să creăm o bulă” de venituri. Ministrul Finanțelor, despre cerințele Primăriei Chișinău


Primăria Chișinău a lansat o petiție prin care cere Guvernului să întoarcă 50% din contribuțiile financiare ale chișinăuienilor pentru capitală.
Primăria Chișinău a lansat o petiție prin care cere Guvernului să întoarcă 50% din contribuțiile financiare ale chișinăuienilor pentru capitală.

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, sugerează în podcastul Europei Libere „În esență...” că demersurile Primăriei Chișinău privind returnarea din bugetul de stat a 50% din contribuțiile financiare ale capitalei nu au cum să fie acceptate.

„Noi nu trebuie să creăm o bulă în care sunt direcționate toate veniturile, pentru că avem [inclusiv la Chișinău] obligații sociale”, spune ministrul în podcastul „În esență...”

Petru Rotaru vorbește, în context, despre solidaritate și echitate fiscală, spunând că veniturile pe cap de locuitor ajung la Chișinău aproape la 5000 de lei, în timp ce în alte unități teritorial-administrative acestea sunt mai mici.

„Este important să asigurăm un nivel uniform pentru toate autoritățile publice locale [...], să le asigurăm [tuturor cetățenilor] minimul de servicii publice, finanțate din bugetul de stat”, spune ministrul.

La începutul acestui an, Primăria Chișinău a acționat în instanță Guvernul și Ministerul Finanțelor, cerând ca cele două entități „să își onoreze obligațiile prevăzute de lege.” Municipalitatea pledează, între altele, ca din bugetul de stat Chișinăului să-i fie „lăsate măcar 50% din acele 23 de miliarde de lei”, colectând online semnături de la chișinăuieni în susținerea inițiativei. Din contribuții anuale ale Chișinăului de 23 de miliarde de lei la bugetul de stat, bugetului Capitalei îi sunt alocate 2,8 miliarde de lei, plus transferurile cu destinație specială.


Ministrul Petru Rotaru spune că abordarea Primăriei Chișinău este mai mult „pe aspecte politice” și că „tehnic cred că și Chișinăul înțelege că nu are dreptate.”

Potrivit ministrului, de regulă, toate capitalele au o contribuție mai mare în bugetul de stat, deoarece în ele se regăsește cel mai mare număr de agenți economici.

Cât despre modificările Codului fiscal prin care autonomia găgăuză a fost obligată, de la sfârșitul anului 2023, să restituie taxele și TVA-ul din bugetul local, ministrul spune că aceste schimbări au fost declarate neconstituționale „de procedură” și nu „de esență” [la începutul lui martie 2024]. Petru Rotaru a spus că se va reveni „cu siguranță” la ele pentru a echilibra lucrurile. Ministrul Finanțelor invocă și în cazul Găgăuziei principiul solidarității și a echității fiscale, în situația în care, potrivit lui, veniturile pe cap de locuitor în autonomie se ridică la aproximativ 4800 de lei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou [aproape] în fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG