Linkuri accesibilitate

O sentință dramatică


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru despre insistența Comisiei de la Veneția asupra alegerilor anticipate

Gheorghe Cojocaru: Iată că la scurt timp după ce liderii Alianței pentru Integrare Europeană au căzut de acord, unii dintre ei cu anumite rezerve și nuanțând anumite aspecte, asupra desfășurării unui referendum în chestiunea Constituției într-o redacție nouă, ca o variantă eficientă și democratică pentru a continua reformele și procesele democratice iniţiate de actuala guvernare, a urmat sentința univocă și într-un fel, dramatică, în contextul actual politic a Comisiei de la Veneția. Experții Comisiei au cerut ferm modificarea doar a unui singur articol din Constituție, cu privire la alegerea șefului statului, în cadrul Parlamentului, dizolvarea acestuia și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate. Acestea sunt regulile de joc pe care le acceptă partenerii europeni ai Chișinăului ...

Europa liberă: ...și acestea sunt regulile pe care trebuie să le respecte și liderii Alianței pentru Intregrare Europeană pentru a nu se pomeni în off-side

Gheorghe Cojocaru: Exact ca într-un meci de fotbal, echipele se pot dribla reciproc, dar este mult mai dificil sau, practic, imposibil să dribleze arbitrul care are fluerul în mână și regulamentul de joc în buzunar. Regulile pot fi dure, greu de acceptat, uneori, însă ele nu au alternativă și, în plus, faza politică în care s-a intrat, una extrem de scurtă și aglomerată, nu mai permite, se pare, formularea și asumarea unor soluții alternative. În condițiile crizei economice, clasa politică este parte a unui joc asistat pe plan european și internațional și logica acestui joc se cere urmată până la capăt.


Europa liberă: Vorbeați de dramatismul acestei situații, ce ați avut în vedere?

Gheorghe Cojocaru: Trebuie să remarc aici că inițiativa adoptării printr-un referendum a Constituției într-o nouă redacție a avut aderența cvaziunanimă a actualei guvernări și rezonanțe largi în societate, mai ales după ce experții din Comisia Constituțională au scos în vileag o serie de incoerențe din Constituția în vigoare. Propunerile acestora de redactare a Constituției promiteau să pună în fața clasei politice dar și a cetățeanului simplu un text modern și coerent care să permită evitarea crizelor și a blocajelor constituționale. Abandonarea acestui proiect este regretabilă pentru că se intră într-o zonă a unor noi incertitudini politice, a alegerilor parlamentare anticipate care exercită un efect nedorit asupra evoluțiilor sociale. Este regretabil că nu s-a reușit această modalitate de amendare și îmbunătățire a Constituției, care să conducă la o clarificare a situației politice, la alegerea șefului statului și la o evoluție social-economică și politică ascendentă. Acum liderii Alianței de la guvernare vor trebui să traverseze cu o viteză maximă această fază și să inventeze un nou discurs care să le asigure inițiativa pe plan politic.

Europa liberă: Dar, poate că propunerile experților din Comisia Constituțională vor putea fi realizate într-o fază ulterioară, când se vor limpezi apele?

Gheorghe Cojocaru: Nu este exclus, doar că actuala guvernare va trebui să treacă examenul extrem de greu, dar nu și imposibil, al anticipatelor, să dea dovadă de luciditate, curaj și voință politică. Și, odată ce sunt inevitabile, alegerile parlamentare anticipate nu trebuie privite ca o dramă, ci ca o oportunitate de îmbunătățire a scorului electoral.
XS
SM
MD
LG