Linkuri accesibilitate

Moldovenii nu scapă de anticipate (Adevărul)


”Guvernul PDL ar face numai bine să-și dea cât mai repede demisia”, Mircea Cărtărescu

Editia electronica a ziarului Adevarul citeaza pozitiile adoptate de specialisti rusi si moldoveni in legatura cu oportunitatea amplasarii scutului antiracheta in Romania. Moldova se simte amenintata de amplasarea sistemului antiracheta – sunt ei de parere – si ar fi trebuit ca tarile vecine sa fie consultate inainte ca Bucurestiul sa-si dea acordul pentru gazduire. Stirea citeaza insa si pozitia lui Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat, care apreciaza ca Statele Unite, Romania si celelalte state membre ale NATO vad in instalarea scutului o garantie pentru stabilitatea politica in regiune. Totusi, initierea unui dialog pe aceasta tema este binevenita – a mai adaugat Lupu, citat de cotidianul de la Bucuresti.

Un alt titlu din Adevarul spune ca Moldovenii nu scapa de anticipate. Este concluzia conturata dupa ce premierul Vlad Filat a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va renunta la reforma constitutionala daca nu exista un sprijin al partenerilor externi ai Republicii Moldova. Rezervele au fost exprimate de Comisia pentru democratie prin drept a Consiliului Europei, care a trimis la inceputul acestei saptamani o scrisoare politicienilor moldoveni, in care le recomanda sa simplifice procedura de alegere a presedintelui de catre Parlament (adica sa reduca numarul de voturi minim necesar). Implicit, ideea actualei puteri de la Chisinau de a prevedea in Constitutie presedinte ales prin vot direct al cetatenilor devine inoportuna.

Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare in Romania, este criticat astazi in mai multe comentarii de presa. In Evenimentul zilei, Mircea Marian se minuneaza de “debandada conducerii actuale a PDL”, ilustrata prin esecul initiativei de a-l schimba de la conducerea Senatului pe liderul social-democrat Mircea Geoana. “Impresia mea este ca majoritatea liderilor PDL nu mai sunt in stare sa se concentreze deloc pe jocul politic si de imagine. Ca sa nu mai vorbim de interesul public. Ei nu se mai gandesc decat cum sa-si decupeze o felie cat mai mare din tortul guvernarii”. De remarcat ca premierul Emil Boc este scos de sub aceasta acuzatie in comentariul semnat de Mircea Marian.

Mircea Cartarescu, de asemenea in Evenimentul zilei, atrage atentia ca, desi l-a sustinut de multe ori pe Traian Basescu, nu este un sustinator al Partidului Democrat Liberal. De altfel, scrie el, guvernul PDL ar face numai bine sa-si dea cat mai repede demisia.
XS
SM
MD
LG