23 martie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Dan Răspopa)
Despre infracţiunile financiare şi economice.
Reprezentanţii ministerului justiţiei, gărzii financiare, direcţiei generale a vămilor, cei ai parchetului, ministerului muncii şi ai serviciului român de informaţii (SRI) au promis că până la începutul săptămânii viitoare vor prezenta parlamentarilor programe viabile de autofinanţare corelate cu indicii din bugetul de stat pe 2000 impuşi de executiv, FMI şi Banca Mondială.
Preşedintele comisiei pentru buget, senatorul PNŢCD, Oprea Andreiu, vorbeşte despre care sunt primele domenii ale economiei subterane ce ar putea deveni surse de venit la bugetul instituţiilor implicate în combaterea corupţiei şi a crimei organizate.
„Impulsuri ilegale, adică importul cu declaraţia în vamă subdimensionată, facturările duble, adică intră cu o factură în punctul de trecere al frontierei între timp cât i se face vămuirea efectivă, are altă factură. Nu mai vorbesc de importurile care de fapt nici nu se înregistrează în vamă. Aici există foarte multe cazuri, deja depistate, cu anumite transporturi destul de serioase, în care a apărut complicitatea vameşului, a poliţiei de frontieră”, a declarat acesta care spune că pentru combaterea evaziunii fiscale este nevoie de o modificare imediată a legilor de funcţionare a instituţiilor statului, preocupate de combaterea infracţionalităţi în domeniu şi de o perfecţionare a structurilor respective.
„S-a propus de exemplu să se definitiveze statutul vameşului, sau statutul funcţionarului care este implicat în această problemă, în sensul protecţiei sale. De asemenea s-a pus problema protecţiei martorului. Au reieşit cel puţin 5 sau 6 propuneri de modificare a legilor”, a mai spus Oprea Andreiu.
Astăzi la comisie, reprezentanţi ministerului public, ai ministerului de interne şi cei ai SRI le-au cerut parlamentarilor să îi susţină în perspectiva bugetelor instituţiilor lor cu peste 5 mii de miliarde de lei, în timp ce secretarul de stat în ministerul justiţiei, Gheorghe Mocuţa, a solicitat aproape 600 de miliarde pentru modernizarea penitenciarelor.