Linkuri accesibilitate

Mansardele zîzaniei


Un conflict emblematic pentru tranziţia moldovenească...


În sectorul Botanica al capitalei s-a iscat o gîlceavă mare. Locatarii unui bloc se luptă cu o firmă care vrea să le construiască deasupra capetelor cîteva etaje suplimentare şi o mansardă. Locatarii sînt foarte suspicioşi şi se tem că pereţii obosiţi ai blocului vor ceda sub greutatea etajelor noi. Reprezentanţii firmei, pe de altă parte, au permisiunea edililor de a începe construcţia şi zic că nu există nici un pericol.

Este un conflict emblematic pentru tranziţia moldovenească acesta. Cu puţin timp înainte, şi locatarii unui bloc din sectorul Buiucani au luptat pe viaţă şi pe moarte cu o firmă care voia să le facă o mansardă. Şi în sectorul Răşcani, locatarii unui bloc de pe bulevardul Moscova au luptat luni de zile cu o firmă care refăcea zgomotos parterul.

Asemenea conflicte au existat cu duiumul în ultimii 20 de ani. Mai mult, ele seamănă ca picăturile de apă. De fiecare dată locatarii sînt înspăimîntaţi de posibila modificare a blocului, neîncrezători în corectitudinea afişată de firme, pe cînd firmele au mai mereu la îndemînă permisiunea edililor şi specialiştilor. Cum fiecare dintre părţile beligerante se simte îndreptăţită să-şi apere cauza, conflictele se transformă deseori în bălăcării, îmbrînceli şi pierdere de timp în instanţele judecătoreşti.

Ei bine, înţeleg că locatarii blocurilor şi firmele făcătoare de mansarde sînt nişte părţi ireconciliabile. Nu pot să înţeleg însă de ce edilii, care semnează documentele firmelor, nu încearcă să atenueze aceste gîlcevi penibile, ce dinamitează ani de zile şubreda concordie socială.

Păi, dacă eşti ditamai edilul care semnează actele firmelor ce fac mansarde, şi ştii bine deja că firmele validate de tine vor provoca protestele locatarilor, de ce să nu încerci să mai faci ceva pentru a-i linişti pe oamenii speriaţi? Cel mai simplu ar fi să împiedici construcţia, dar înţeleg că asta e imposibil. Atunci, în calitatea ta de edil credibil şi onest, oferă-le locatarilor o garanţie suplimentară că viaţa lor nu va fi bulversată de noile construcţii. Sau cel puţin garantează-le că, în cazul în care pereţii blocurilor cedează, firma cu pricina şi tu personal le veţi construi supravieţuitorilor un bloc nou-nouţ.

Atunci şi zîzania interminabilă, provocată de construcţia mansardelor, poate va dispărea…
XS
SM
MD
LG