Linkuri accesibilitate

Europa - proba pe birouri


Birourile Parlamentarilor europeni sînt identice. Şi findcă sînt identice, birourile Parlamentarilor diferă, prin voinţa locatarilor şi prin dictatul ierarhiei. Există două feluri de birouri, pentru că există două clădiri ale Parlamentului European: una la Bruxelles şi una la Strasburg.

Arhitectul care a construit clădirea din Bruxelles a fost mai cald şi mai generos cu populaţia parlamentară: a proiectat o clădire cu spaţii mari şi calme, deşi anoste, aşa cum trebuie, probabil, într-o clădire care va fi înţesată de birocraţi şi hîrtii.

Arhitectul care a construit clădirea din Strasburg s-a gîndit în primul rînd la gloria personală şi, atît cît a mai rămas loc, la turiştii care fotografiază, din afară, construcţia. Exteriorul e îndrăzneţ, la fel şi holurile de acces interior. În schimb, birourile sînt mici şi produc repede stress.

La Bruxelles, parlamentarii au o cameră separată de camera asistenţilor. La Strasburg, parlamentarul şi cei doi sau trei asistenţi se înghesuie în aceaşi cameră. Ierarhiile au marcat şi ele o diferenţă. Parlamentarii fără funcţie au birouri stas. Parlamentarii cu funcţii şefeşti (Preşedinţi de Comisii sau Delegaţii) au birouri mai mari sau şi mai mari.

Diferenţele suplimentare continuă sub dictarea misterioşilor factori naţionali. După 6 luni de cutreierat birouri, holuri, aule şi amfiteatre, lucrurile se clarifică. Unde stau nordicii, spaţiile sînt mai mari. Unde stau sudicii şi esticii spaţiile sînt mai mici. De fapt, sînt identice dar asta numai în măsurătoarea metrilor pătraţi.

Spaţiul liber e fixat de organizare. Din acest motiv birourile scandinavilor, olandezilor şi, bineînţeles, ale nemţilor sînt perfect întreţinute. Hîrtiile gem strînse în dosare aliniate perfect. Pe birouri se poate juca ţintar. Hîrtiile abia ocupă un colţ de masă. Nici un obiect străin de munca de birou nu are drept de şedere în birou.

O vizită în camerele parlamentarilor sudici şi estici e echivalentul unei zile petrecută la tîrg. Ibricele, cafetierele, cănile, suvenirurile, bibelourile, feţele de masă şi alte obiecte casnice se înalţă în mormane sau cuceresc spaţiul pe orizontală. Hîrtiile şi dosarele sînt undeva, nu se ştie unde. Mai precis, peste tot. Pixurile sau stilourile lipsesc, din simplul motivc că sînt peste tot, bine ascunse printre hîrtii şi cutii.

În sfîrşit vizitele reciproce sînt tot atîtea ocazii de şoc. Esticii se întorc sfîrşiţi de spaimă şi plictis din birourile nordicilor. Nordicii se întorc din birourile esticilor cu decizia fermă de a mai face odată curat în propriile birouri.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG