Linkuri accesibilitate

25.03.2000 - România confruntată cu SIDA


Dr. Adrian Streinu Cercel: Din peste 10 mii de cazuri de SIDA înregistrate în România la sfârşitul anului 1999, majoritatea, peste 6 mii, erau copii.


25 martie 2000

Firul Ariadnei – mărturii din labirintul tranziţiei”.

Combaterea bolii SIDA în România.

Moderator: Radu Călin Cristea

Invitat: doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul comisiei naţionale de luptă anti-SIDA

Din peste 10 mii de cazuri de SIDA înregistrate în România la sfârşitul anului 1999, majoritatea, peste 6 mii, erau copii. Constanţa rămâne oraşul european cu cei mai mulţi copii infectaţi cu virusul HIV. Se ştie că primul caz de SIDA în România, a fost consemnat în 1985. Oficial, numărul cazurilor a rămas foarte scăzut până în decembrie 1989, când se vorbea de numai 13 cazuri.

Profesorul Streinu Cercel precizează că tot în 1985 s-a înfiinţat şi primul centru de urmărire a bolii iar România a fost printre primele ţări din Europa centrală şi de est care a colaborat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În august 1989, îşi aminteşte doctorul Streinu Cercel, a avut loc o explozie surprinzătoare de cazuri pediatrice.

În România nu s-a făcut nici un studiu care să încerce să depisteze sursele bolii si modul de răspândire. Se ştie numai că virusul HIV a afectat anumite zone, cele deschise, cum ar fi Constanţa sau Giurgiu.
Şi colectivităţile închise de copii „motiv pentru care s-a speculat că transfuziile ar fi cauza şi folosirea siringilor şi acelor care se estimează că nu au fost sterilizate cum trebuie”.

Acum creşte numărul cazurilor de copii infectaţi „vertical” de la mamă la copil. Şi transmiterea prin contact sexual, la adulţi. La care se adaugă transmiterea virusului prin utilizarea de droguri care se administrează intravenos. Potrivit unor date aproximative, arată Streinu Cercel, cam 80 la sută din tinerii care se droghează şi le injectează.

În acest moment, în România funcţionează 6 centre regionale de monitorizare si tratare a pacienţilor cu SIDA. Un pacient infectat cu HIV-SIDA si care este sub terapie costă lunar în jur de 15 – 20 de milioane (de lei vechi, n.r.).

Doctorul Streinu Cercel menţionează şi cele 6 centre de consiliere care ar urma să fie înfiinţate în anul 2000. Pentru finanţarea acestor centre însă, se contează pe finanţare locală.

Cât priveşte reacţia societăţii faţă de cei bolnavi de SIDA, lucrurile au progresat remarcabil, apreciază Streinu Cercel. Cu jutorul ONG-urilor, societatea a devenit mult mai tolerantă decât era în 90, când SIDA a devenit un subiect public de dezbatere.
XS
SM
MD
LG