Linkuri accesibilitate

Scandalul senatorului social-democrat Cătălin Voicu


Stenogramele discuțiilor senatorului dovedesc ceea ce era demult pe buzele tuturor: politizarea justiției și infiltrarea mafiotă a tuturor palierelor vieții politice.


Scandalul senatorului social-democrat Catalin Voicu, trimis in justitie pentru coruptie, se bucura si astazi de toata atentia comentatorilor de presa. Liviu Avram, de la Adevarul, ajunge la concluzia ca fara el reforma justitiei nu putea continua. „Prin limbarita sa imprudenta, scrie jurnalistul, Catalin Voicu a realizat prima bresa majora intr-un sistem care, de cand si-a cucerit inamovibilitatea, s-a autoizolat de societate si, sub cunoscuta pavaza «asa mi-a dictat mie constiinta», a produs suvoaie de sentinte aiuritoare”.

Stenogramele discutiilor senatorului cu inalti magistrati si cu oameni de afaceri influenti dovedesc ceea ce era demult pe buzele tuturor: politizarea justitiei si infiltrarea mafiota a tuturor palierelor vietii politice, ceea ce a sugerat – e drept, mult mai diplomatic - si raportul de marti al Comisei Europene referitor la justitia din Romania. Liviu Avram reia, pe cont propriu, exemple de cazuri de coruptie nesolutionate de justitie, sau solutionate prin exonerarea de vina a vinovatilor.

In ziarul Gandul, Cristian Tudor Popescu isi pune intrebarea cum ar fi aratat cazul Voicu daca la Cotroceni ar fi fost astazi Mircea Geoana, social democrat, si nu Traian Basescu. Evident, senatorul nu ar mai fi fost pus la dispozitia Departamentului National Anticoruptie. Numai ca pentru editorialistul de la Gandul, aceasta nu este o victorie, cu atat mai putin un merit al lui Traian Basescu. Este doar dovada ca „anticoruptia, la randul ei, e comandata politic”.

Un alt subiect care ar fi putut fi fierbine este cel tratat de Alina Mungiu Pippidi in Romania libera: televiziunea publica. Raportul care o privea urma sa fie votat in Parlament, dar totul s-a amanat din lipsa de cvorum. Comentatoarea arata ca TVR are cea mai proasta situatie dintre toate televiziunile publice din fostul bloc comunist. Cu 7% audienta, 50% mai putin decat inainte de presedintia lui Alexandur Sassu, postul public din Romania este extrem de departe de cele 44% de procente audienta ale omologului sau din Polonia. TVR merita insa si trebuie sa fie reformat, socoteste Alina Mungiu, care propune o componenţa decenta a viitorului Consiliu de Adeministratie.
XS
SM
MD
LG