Linkuri accesibilitate

Noua Comisie parlamentară va propune simplificarea procedurii de alegere a șefului statului


Președintele Mihai Ghimpu și Mevlut Cavusoglu
Președintele Mihai Ghimpu și Mevlut Cavusoglu

Comisia are în faţă o lună pentru a elabora un proiect comun de revizuire a articolului 78 din Constituție.


Parlamentul a înfiinţat astăzi o nouă comisie care să propună simplificarea procedurii de alegere a şefului statului prevăzută de articolul 78 al constituţiei. Din comisie au acceptat să facă parte şi deputaţii comunişti. Care este soarta comisiei Ghimpu şi proiectului unei constituţii noi dat publicităţii miercuri? Renunţă politicienii liberali la ideea referendumului constituţional şi acceptă posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate asupra căreia insistă alte componente ale majorităţii parlamentare, precum şi opoziţia comunistă? A căutat răspunsuri corespondenta Europei Libere, Liliana Barbăroşie
.

Chiar dacă a asistat la şedinţa legislativului doar atît cît a durat discursul Presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlut Cavusoglu, fracţiunea comunistă şi-a delegat patru reprezentanţi în comisia pentru modificarea articolului 78 din constituţie despre alegerea preşedintelui. Alţi şase membri sunt din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, iar al unsprezecelea – deputatul neafiliat Vladimir Ţurcan, proaspăt desprins din fracţiunea PCRM.

Din acest moment, Comisia are în faţă o lună pentru a elabora un proiect comun de revizuire a articolului 78 şi cel puţin trei redacţii noi pentru acest articol furmulate de fracţiunile parlamentare. Prima, propusă de Vladimir Ţurcanu, este ca în cazul în care alegerea şefului statului în Parlament cu votul a trei cincimi din deputaţi nu se produce, atunci la votarea repetată să fie suficientă o majoritate simplă.

Comuniştii optează pentru trei tururi de alegeri în Parlament şi dizolvarea lui în caz de eşec, pe cînd democratii lui Marian Lupu, au anunţat astăzi că vor opta pentru alegerea preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni. Nu este clar dacă această propunere a democraţilor va fi susţinută de celelalte trei componente ale alianţei aflate la guvernare, însă este ştiut că cel puţin PLDM, împărtăşeşte aceiaşi viziune, pînă a ajunge la guvernare fiind gata să organizeze chiar un plebiscit în această problemă.

Aşa dar, Parlamentul a făcut astăzi primul pas în direcţia anticipatelor. Înseamnă asta şi renunţarea la ideea referendumului prin care alianţa de guvernare spera să evite anticipatele? Iată răspunsul liderului democrat, Marian Lupu: „Suntem raţionali şi vrem să prevedem toate cazurile, inclusiv cel că instituţiile de care trebuie să ţinem cont vor spune că referendumul nu poate fi organizat. Formarea acestei comisii este o asigurare.”

Liderul unei alte componente a Alianţei, Serafim Urecheanu, preşedinte al AMN: „Să mergem pe o variantă de capriciu nu are sens. Tendinţa este spre renunţarea la referendum. În caz contrar rămânem fără susţinerea partenerilor occidentali.”

Şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cel care pînă acum era absolut sigur că alegerile anticipate mai pot fi evitate, a afişat astăzi o uşoară schimbare de poziţie: „Nu am avut şi nu am de gînd să merg împotriva instituţiilor europene. Plec azi la Bruxelles, voi avea mai multe consultări şi la revenire vom decide cu alianţa ce facem”. Totuşi, Mihai Ghimpu a luat astăzi cu sine la Bruxelles proiectul noii Constitutii, declarând înainte de plecare că mai speră să convingă oficialii europeni că referendumul este cea mai bună soluţuie pentru ieşirea din criză.
Previous Next

XS
SM
MD
LG