Linkuri accesibilitate

Religia în școli: obiect obligatoriu? facultativ?


Valeriu Pasat
Valeriu Pasat

„Dacă nu în școală,unde să învețe copiii religia în altă parte?”

Predarea religiei in scoli, un subiect sensibil, provoaca discutii in societate. Chiar zilele trecute, fostul ministru al apararii, Valeriu Pasat, in calitate de membru corespondent al Academiei de stiinte a Moldovei, a declarat intr-o conferinta de presa, ca un grup de initiativa din care face parte sustine ideea predarii obiectului „Bazele Ordotoxiei” in scoli:

Valeriu Pasat: „Incepand din anii 90 au mai existat tentative de a preda bazele ortodoxiei in scolile din Republica Moldova. Dar aceste initiative s-au ciocnit cu 2 probleme foarte mari: o stagnare din partea birocratiei tarii noastre si neexplicarea pana la sfarsit la ce inseamna predarea bazelor ortodoxiei in sistemul scolar.”

Politologul Victor Josu, membru si el al aceluiasi grup de initiativa, propune ca „Bazele Ortodoxiei” sa fie un obiect obligatoriu, chiar si pentru cei care sunt de alte confesiuni, fie catolici, budisti sau martori ai lui Iehova.

Victor Josu: „Iata asa cum dansii studiaza limba, literatura sau istoria natiunii titulare, tot asa ei vor studia si bazele ortodoxiei, care face parte din patrimoniul nostru cultural-spiritual, din care nu face parte nici catolicismul, protestantismul, nici budismul.”

Victor Josu mai spune ca daca pâna acum obiectul putea fi studiat optional, asta a insemnat sa nu fie studiat deloc, iata de ce crede ca bazele ortodoxiei trebuie sa devina o obligatie.

Iata ce spune juristul Victor Popa: „Obligatoriu nu poate fi. Unu-i musulman si nu-l poti impune sa invete crestinismul sau catolicismul samd. Daca ar fi obligatoriu s-ar incalca niste drepturi, de exemplu de a profesa liber religia pe care o vrei tu, nu acea pe care ti-o impun.”

Am vrut sa aflu si parerea celor vizati direct, copii din clasa a 4 de la un liceu luat la intamplare din Chisinau. Ei s-au aratat dornici sa invete ore de religie mai des si mai mult. Invatatoarea la clasele primare, Galina Andruh mi-a spus ca are chiar in familia ei un membru neortodox: „Nu mi-e rusine sa spun ca eu sunt ortodoxa iar fratele meu este baptist, atunci cand ajungem la o masa de sarbatoare si discutam despre religie avem pareri diferita. Consider ca vor fi multe semne de intrebare. Depinde cum le vom explica copiilor din alte confesiuni si cum ii vom aduce la ora ca el sa se simta bine si sa-si spuna si el parerea, sa nu fie ignorat.”

Svetlana Varlan, o alta invatatoare la clasele primare, se declara convinsa ca religia trebuie studiata obligatoriu: „Ceea ce este al nostru crestinesc, noi trebuie sa introducem religia in scoala. Daca nu in scoala, nu o vor invata in alta parte. Noi, cei de varsta medie am fost un pic comunizati si s-a pierdut din acele traditii crestinesti, si ar fi bine sa le reinviem, anume prin orele de religie obligatorii.”

Vor fi suficienti profesori sau preoti?

Svetlana Varlan: „Noi, invatatorii claselor primare suntem gata sa predam acest obiect, fiindca noi avem deja „educatia moral spirituala”, obiect care combina principiile crestinismului cu principiile educatiei moral-spirituale generale.”

Episcopul Diocezei Romano-Catolice de Chisinau, monseniorul Cosa ne-a spus ca nu vede o problema in prederea ortodoxiei in scoli, chiar daca obligatoriu. Important e sa fie un obiect cu scop informativ: „Nimeni nu s-ar simti corect in fata constiintei cand ar obliga un copil catolic sa faca cruce cum face un copil ortodox sau sa se roage rugaciunilor ortodoxe. Copilul catolic va asista la aceasta ora si va fi informat despre cum se roaga ortodocsii.”

Anterior, dupa o intalnire a lui Vlad Filat si cei doi mitropoliti, acesta a spus ca predarea religiei urmeaza sa fie stabilita printr-o hotarâre de guvern sau prin lege. Mitropolitul Moldovei sustine ideea organizarii unui referendum, iar Mitropolitul Basarabiei vrea sa consulte in aceasta problema doar preotii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG