Linkuri accesibilitate

„O revoltă anti-comunistă deturnată de provocatori în interesul PCRM”


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Premierul Vlad Filat audiat în comisia condusă de Vitalie Nagacevschi, for parlamentar însărcinat cu elucidarea evenimentelor din aprilie 2009

O revoltă sinceră anti-comunistă deturnată de către provocatori în interesele comuniştilor - astfel a calificat evenimentele din 7 aprilie prim-ministrul Vlad Filat după ce timp de o oră a răspuns la întrebările membrilor comisiei parlamentare care anchetează aceste evenimente.

Vlad Filat: „Consider ca a fost o revolta sincera din partea celor care nu si-au mai dorit sa traiasca intr-o tara izolata, intr-o tara guvernata autoritar. O revolta care a fost deturnata prin intermediul provocatorilor, care aveau ca scop satisfacerea intereselor Partidului Comunistilor si a schimba accentele de la problemele grave ale tarii.”

În acelaşi timp, premierul s-a declarat nemulţumit de viteza cu care se desfăşoară ancheta procuraturii pe marginea evenimentelor din aprilie, şi mai ales că n-a ieşit la iveală nici un nume de provocator.

Vlad Filat: „Au existat cu certitudine provocatori care au fost gestionati. Eu i-am vazut foarte bine, am stat intre politisti si intre manifestanti. Nu erau atat de multi, dar erau foarte bine organizati si ma nemulţumeşte faptul ca acesti provocatori nu au fost inca identificati si nu au fost prezentati opiniei publice.”

Premierul Vlad Filat este ultimul politician audiat de catre comisia de ancheta. Pana pe 7 aprilie, aceasta urmeaza sa-si prezinte concluziile, afirmă preşedintele comisiei, Vitalie Nagacevschi: „Asupra raportului final lucreaza 3 experti, care urmeaza sa-l definitiveze. Ulterior, documentul va fi discutat in cadrul comisiei, care va decide daca este necesar sa fie propusa o hotarare de Parlament pe baza acestui raport”.

Vitalie Nagacevschi spune că principala întrebare la care va da răspuns comisia va fi legată de prestaţia autorităţilor în gestionarea tulburărilor de stradă din aprilie, şi nu despre cine a organizat aceste tulburări.

Vitalie Nagacevschi: „Este imposibil ca comisia de anchetă să răspundă la întrebări de genul – cine sunt provocatorii şi altele. Sunt aşteptări false. Comisia va răspunde la întrebarea esenţială, care a fost prestaţia autorităţilor.”

Comisia lui Nagacevschi a fost înfiinţată la sfarsitul lui octombrie 2009 şi a înlocuit comisia lui Ţurcan, creată de vechiul legislativ dominat de comunişti. Fostul preşedinte Vladimir Voronin, judecătorul Dorin Popovici demis pentru implicarea în judecarea tinerilor arestatţi după protestele din aprilie şi fostul şef al direcţiei pentru ordinea publică din cadrul MAI, Petru Corduneanu, sunt martorii care au refuzat să dea depoziţii în faţa comisiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG