Linkuri accesibilitate

Comuniștii își dau arama pe față și uită de recomandările Comisiei de la Veneția


Deputații PCRM cer dizolvarea Parlamentului și susțin că amendarea articolului 78 va cădea în sarcina viitorului legislativ - Mihai Ghimpu aduce în discuție referendumul asupra alegerii directe a președintelui țării


Deputatul comunist, Vadim Mişin i-a spus preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu că simplificarea procedurii constituţionale despre alegerea şefului statului poate să aştepte, dar alegerile parlamentare anticipate nu. Membru al comisiei parlamentare pentru modificarea articolului 78 al constituţiei, Mişin a făcut declaraţia în timpul negocierilor cu Mihai Ghimpu pe tema revenirii comuniştilor la şedinţele plenare ale Parlamentului. Negocierile au fost zgomotoase şi s-au încheiat fără vreun compromis.

Întrevederea s-a produs în lipsa preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, chiar dacă el a fost cel care-i lansase lui Ghimpu săptămâna trecută invitaţia de a se întâlni pentru negocieri. Iată cum a explicat această lipsă secretarul executiv al СС PCRM, Iuri Munteanu: „Este foarte simplu – Voronin e la întîlniri cu alegătorii”.

După aproximativ o oră de replici acide şi acuzaţii reciproce, părţile nu au reuşit „să cadă la pace”. Comuniştii i-au cerut lui Ghimpu să spună cînd dizolvă Parlamentul şi numeşte data alegerilor anticipate. Răspunsul lui Mihai Ghimpu nu i-a mulţumit, pentru că preşedintele interimar crede că actualul parlament trebuie să activeze atâta timp cât va fi necesar pentru a modifica articolul 78 din constituţie.

Deputatul comunist Vadim Mişin spune însă că acest articol poate să mai aştepte: „Dizolvarea parlamentului şi numirea datei alegerilor este una, iar modificarea articolul 78 este cu totul alta. Trebuie mai întâi să fie dizolvat Parlamentul şi anunţate alegerile, şi abia pe urmă să căutăm soluţia pentru modificarea articolului 78. Oricum nu reuşim să adoptăm noi această modificare, pentru că este nevoie de cel puţin 7 luni – şase cât stă în Parlament şi una - la Curtea Constituţională.”

Mihai Ghimpu
Iată replica lui Mihai Ghimpu: „Este un show politic. Comuniştii vor să arăte la cetăţeni că sunt coiteresaţi în depăşirea crizei, dar ceilalţi nu vor. Ei nu vor să modificăm art. 78 pînă la alegeri, astfel încât această sarcină să rămână pentru viitorul Parlament. Însă, dacă nu se modifică acuma, viitorul Parlament vine şi intră în aceiaşi criză. De aceea, ori modificăm articolul, ori referendum.”

Vom aminti că într-un aviz expediat Curţii Constituţionale, Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor moldovene să modifice articolul 78, iar apoi să organizeze alegeri anticipate pentru desemnarea unui nou legislativ în locul actualului, care n-a reuşit să aleagă preşedintele ţării. Anterior, comuniştii au afirmat în repetate rânduri că sunt de acord cu această cale de ieşire din criză. Schimbarea de poziţii din tabăra comuniştilor ieşită astăzi la iveală l-a determinat pe preşedintele interimar să anunţe o altă soluţie la care se gîndeşte alianţa. Potrivit lui Ghimpu, aceasta ar putea fi scoaterea la referendum a chestiunii legate de alegerea preşedintelui prin vot direct, de către cetăţeni, şi nu de Parlament.

Pe aceeași temă

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG