Linkuri accesibilitate

Megalopolisul de pe Nistru


Avantajele ecologice şi economice ale creării megalopolisului chişinăuian pe Nistru sînt îndoielnice.


Iurie Muntean, secretarul executiv al CC al PCRM, visează la extinderea Chişinăului pînă la rîul Nistru. Într-o emisiune recentă a Europei Libere, Iurie Muntean a spus că oraşul Chişinău ar trebui să devină o capitală europeană care să „acopere” ambele maluri ale Nistrului. În aşa fel, urbea de pe malurile Bîcului va deveni cu adevărat capitală şi pentru Transnistria.

Ce să spun? Ideea asta nu e nouă, ea a existat în epoca cincinalelor sovietice şi Iurie Muntean nici nu-i ascunde obîrşia. Numai că – readusă acum în atenţie după o lungă uitare – ea mi se pare nu numai mai greu de realizat, ci şi mai năstruşnică. Cum avantajele ecologice şi economice ale creării megalopolisului chişinăuian pe Nistru sînt îndoielnice, singura motivaţie rezonabilă ar fi influenţa asupra malului stîng. O arie urbană imensă, întinsă peste Nistru, ar atrage inevitabil, în viziunea lui Iurie Muntean, cetăţenii transnistreni, ar deveni o capitală pentru ei. Pentru că – nu-i aşa? – cum poţi să eviţi un ditamai megalopolis care vine peste tine?

La rigoare, putem, fireşte, să purcedem, cu mic, cu mare, la crearea megalopolisului chişinăuino-nistrean. Numai că în cazul în care asta va rămîne singura noastră modalitate de influenţare a transnistrenilor, mă tem că reunificarea dorită nu se va produce. Ar trebui să existe şi alte soluţii care să-i convingă pe transnistreni că oraşul Chişinău e şi capitala lor.

Mai există şi un pericol pe care nu ştiu dacă Iurie Muntean încearcă să-l contracareze. Şi în autoproclamata republică nistreană pluteşte demult în aer ideea creării unui megalopolis prin contopirea Tiraspolului şi Tighinei. Cum distanţa dintre Tighina şi Tiraspol nu e mare, iar, pe deasupra, Tighina s-a lăbărţat deja pe malul drept, megalopolisul Tirasbend ar putea să apară înaintea celui chişinăuiano-nistrean. Şi dacă Tirasbendul lărgit va deveni un fel de capitală pentru cele două maluri înainte să se extindă Chişinăul?
XS
SM
MD
LG