Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Minoritatea turcă din Germania


Migranți turci la Berlin
Migranți turci la Berlin

Germania va permite de acum încolo să se predea în anumite şcoli limba turcă pentru membrii acestei etnii.


În Germania trăiesc aproximativ 3 milioane de etnici turci. Primii turci care au sosit în Germania prin anii 1950, au venit ca muncitori care au participat activ la punerea bazei materiale pentru ceea ce s-a numit mai tîrziu perioada „miracolului economic”.

Turcii de vîrstă şcolară au frecventat în toţi aceşti ani şcolile cu predare în limbă germană. Acasă, deci în familie, ei vorbeau în limba lor maternă. Mulţi dintre elevii turci nu au învăţat niciodată limba oficiaă a ţării în care trăiesc. Cu timpul s-au creat adevărate insule lingvistice.

Această stare de fapt a îngreunat nu numai procesul de integrare în societatea germană, ci a dus într-o oarecare măsură şi la o auto-ghettoizare a populaţiei de origine turcă. În urmă cu cîţiva ani actualul premier turc, Recep Tayyip Erdoğan, a propus înfiinţarea de şcoli în care se predă în limba maternă. Propunerea a fost respinsă de către clasa politică germană, care susţine că turcii nu reprezintă o minoritate etnică, istorică. (Statul de minoritate naţională s-a acordat doar danezilor şi sorbilor. - Sorbii sunt o populaţie slavă de sine stătătoare, care locuiesc în landurile Brandenburg şi Saxonia).

Cancelara Angela Merkel a făcut la începutul acestei săptămîni o vizită de 2 zile în Turcia. Pe agenda convorbirilor cu premierul Erdoğan s-a aflat din nou problema învăţămîntului în limba maternă - pentru etnicii turci care trăiesc aici în cea- de-a 3-a generaţie. În pofida rezistenţei din partea unor partide (ca de pildă Uniunea Creştin-Socială, bavareză) Angela Merkel a semnalat că este de acord să facă unele concesii.

Chiar dacă Turcia, care doreşte să devină membră a Uniunii Europene refuză învăţămîntul în limba maternă a minorităţii kurde, Germania va permite de acum încolo să se predea în anumite şcoli limba turcă pentru membrii acestei etnii. În timpul convorbirilor cu Erdoğan ea a subliniat însă şi necesitatea învăţării limbii germane de către tinerii turci, amintind că asta este o prioritate absolută pentru procesul de integrare socială şi economică în societatea germană. Această latură a problemei a fost acceptată şi de către partea turcă.

Faptul că în numeroase ţări europene, mai ales din răsărit, învăţămîntul în limba minorităţilor este o practică aproape generală, Germania nu ar trebui să fie reticentă faţă de revenidicările unor minorităţi naţionale, care trăiesc aici de peste 50 de ani. Pentru unii politicieni procesul de integrare nu înseamnă nimic altceva decît un soi de asimilare lingvistică. Această formulă însă contravine idei de multiculturalism, afişat deseori ca un concept teoretic, lipsit de o bază reală.

Se pare că de acum încolo Germania îşi va schimba această atitudine şi la nivel oficial. Un prim pas în această direcţie l-a făcut acum Angela Merkel prin promisiunea de a se crea şcoli în care se va preda limba turcă.
XS
SM
MD
LG